29. 05. 2022.
Novaković Bursać: Ponovo aktivirana većina SDA, SDS, PDP i DNS

Novaković Bursać: Ponovo aktivirana većina SDA, SDS, PDP i DNS

Novaković Bursać: Ponovo aktivirana većina SDA, SDS, PDP i DNS

Šef Kluba poslanika SNSD-a Snježana Novaković Bursać rekla je da je ponovo aktivirana većina SDA sa SDS, PDP i DNS, što je poručeno odbijanjem zakonskih prijedloga koje su predložili SNSD i Srpski klub.

Odbijanje svih u parlamentu, osim kolega iz HDZ-a BiH, da budu eksplicitno protiv zakonskog prijedloga o zabrani zloupotrebe pojma genocid je snažna poruka, ko hoće da je razumije – rekla je Bursaćeva.

Ona je istakla da Klub SNSD-a djeluje potpuno u skladu sa zaključcima Narodne skupštine, te da su to razlozi zbog kojih su napustili parlamentarnu salu, ne želeći da odlučuju dalje o bilo kojoj tački dnevnog reda.

Bursaćeva je u izjavi novinarima, nakon što su poslanici SNSD-a i Srpskog kluba napustili sjednicu, naglasila da je SDA ponovo aktivirala “tu svoju većinu sa SDS-om, PDP-om i DNS-om, koja se nikada nije gasila na najbitnijim stvarima”.

– Oni na taj način ostvaruju potreban broj entitetskih glasova, a šta će se dalje dešavati u Predstavničkom domu, vidjećemo. Može da izgleda da se nešto dešava, ali Parlamentarna skupština je sastavljena iz dva doma, a poruke i kontekst koji se stvara ovakvim djelovanjem SDA u ovom mandatu narušava odnose i onemogućava stvarni dijalog i rješavanje problema u BiH – ocijenila je Bursaćeva.

Bursaćeva je napomenula da će mnogi pitati šta sa akcizama i najavila da će sutra biti sastanci dva premijera Republike Srpske i Federacije BiH sa predstavnicima Savjeta ministara, te da je to mjesto gdje se mogu i trebaju predložiti mjere.

– Oni jedini i mogu da sprovedu te mjere i imaju relevantne informacije o svim kretanjima i kada su u pitanju akcize i kada su u pitanju porezi, budžeti…Uvjeravam javnost da će se sa mjesta gdje kadar SNSD-a stvarno odlučuju i imaju kapacitet, učiniti sve da se ublaži aktuelna i nadolazeća kriza – istakla je Bursaćeva.

Ona je naglasila da je SNSD spreman da priča o svim pitanjima u vezi sa 14 prioriteta i kretanju prema EU.

– Ali, ovdje smo odbijeni kada je bio razmatran Zakon o Ustavnom sudu, odnosno načinu izbora sudija u tom sudu koji dolaze iz reda stranih državljana. Strategija rješavanja pitanja ratnih zločina je formalno usvojena i ništa se suštinski ne dešava – konstatovala je ona.

Ona je istakla da su to sve pitanja 14 prioriteta.

– Ovdje mi ne podržavamo, niti ćemo podržati pristup na koji očito kolege iz SDS-a, PDP-a i DNS-a zbog kratkovidosti svoje politike pristaju da bi popunjavali neku formu. Mi ne želimo formu, želimo suštinu i spremni smo da, kada jednog dana neko bude imao opredjeljenje i hrabrost, razgovaramo, SNSD će biti tu – poručila je Novaković Bursać.

Ona je istakla da “parcijalna i neprikladna rješenja” koja su danas aktuealizovana, nisu prihvatljiva, javlja SRna.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender