17. 05. 2022.
Vlada Hrvatske usvojila paket hitnih ekonomskih mjera

Vlada Hrvatske usvojila paket hitnih ekonomskih mjera

Vlada Hrvatske usvojila paket hitnih ekonomskih mjera

Vlada Hrvatske danas je usvojila paket hitnih ekonomskih mjera u vrijednosti od gotovo pet milijardi kuna (oko 0,6 milijardi evra).

Vladine mjere su, prema riječima hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, “usklađene sa smernicama Evropske komisije”, prenosi Hina.

U hitnu saborsku proceduru Vlada je uputila izmjene Zakona o PDV, kojima se smanjuje stopa poreza na dodatu vrijednost sa 25 i 13 na pet odsto i to za dečiju hranu, jestivo ulje i mast, buter i margarin, sveže meso i kobasice, živu i svežu ribu, rakove, povrće, voće, jaja, sadnice i semenje, đubriva i pesticide, hranu za životinje, kao i za ulaznice za koncerte, sportske i kulturne manifestacije.

Iznos subvencije dela cijene gasa za domaćinstva i mikro, mala i srednja preduzeća je ukupno oko 1,2 milijarde kuna, a finansiraće se prodajom državnih obveznica na licitacijama u Hrvatskoj.

Vlada Hrvatske je odlučila da na tržište pusti obavezne zalihe nafte i naftnih derivata i to oko 22 hiljade tona dizela, koji će se prodavati po trenutnim tržišnim cenama.

Te i druge mere će biti na snazi do 1. aprila, čime država direktno pomaže građanima i privredi, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković, javlja Tanjug.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender