25. 05. 2022.
Izvještaj EP: Rusija pokušava da destabilizuje Zapadni Balkan

Izvještaj EP: Rusija pokušava da destabilizuje Zapadni Balkan

Izvještaj EP: Rusija pokušava da destabilizuje Zapadni Balkan

Evropski parlament usvojio je Izvještaj o “Stranom miješanju u demokratske procese u EU” u kome se, između ostalog, osuđuje Rusija za pokušaje destabilizacije Zapadnog Balkana i izražava zabrinutost zbog podrške pravoslavne crkve, Srbije i Mađarske Moskvi u njenim geoplitičkim ciljevima.

U tekstu izvještaja koji je sinoć usvojen osuđuju se pokušaji Rusije da iskoristi etničke tenzije na Zapadnom Balkanu u cilju rasplamsavanja sukoba i podjele što bi, kako se ocjenjuje, “moglo dovesti do destabilizacije cijelog regiona”.

“Evropski parlament je zabrinut zbog pokušaja pravoslavne crkve u zemljama kao što su Srbija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina, posebno u Republici Srpskoj, da promoviše Rusiju kao zaštitnicu tradicionalnih porodičnih vrijednosti i ojača odnose između države i crkve”, navodi se u tekstu izvještaja.

Dodaje se da je Evropski parlament “uznemiren”, jer smatra da “Mađarska i Srbija pomažu Kini i Rusiji u njihovim geopolitičkim ciljevima” zbog čega poziva na dijalog sa civilnim društvom Zapadnog Balkana i privatnim sektorom radi “koordinacije napora protiv dezinformacija u regionu”.

Parlament poziva Evropsku komisiju da “izgradi infrastrukturu potrebnu za pružanje odgovora zasnovanih na dokazima na kratkoročne i dugoročne prijetnje dezinformacijama na Zapadnom Balkanu, a Evropsku spoljnpolitičku službu da bude proaktivnija u izgradnji kredibiliteta EU u regionu”.

Izvještaj Evropskog parlamenta navodi da “zlonamjerne i autoritarne zemlje, poput Rusije i Kine, manipulišu informacijama kako bi poremetile demokratiju EU” uz ocjenu da evropski građani i vlade uglavnom “nisu svjesni prijetnji”.

EP poziva na sankcije za strano miješanje i kampanje dezinformisanja uključujući i oduzimanje licenci organizacijama koje distribuišu stranu državnu propagandu, javlja Tanjug.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender