17. 05. 2022.
Ukinuta obaveza nošenja maski u Srpskoj, kafići počinju sa normalnim radom

Ukinuta obaveza nošenja maski u Srpskoj, kafići počinju sa normalnim radom

Ukinuta obaveza nošenja maski u Srpskoj, kafići počinju sa normalnim radom

Vlada Republike Srpske je danas na prijedlog Štaba za vanredne situacije donijela novu uredbu koja podrazumijeva da na snazi ostaje nošenje maski samo u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite,rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić.

Naglasio je da maske više nisu obavezne u zatvorenom prostoru te da usvojena uredba stupa na snagu nakon objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srpske. Pojasnio je  da maske neće biti obavezne ni u školskim i visokoškolskim objektima.

Šeranić je istakao i da se vraća normalan režim rada ugostiteljskih objekata, u skladu sa Zakonom o ugostiteljstvu. te da je na lokalnim zajednicama da odluče o dužini njihovog radnog vremena.

Ministar je istakao da zdravstvene ustanove nastavljaju da funkcionišu u skladu sa epidemiološkom situacijom da je i dalje preporuka da se građani vakcinišu.

Šeranić je istakao da trenutno ima dovoljno vakcina, ali su očekivanja da će vakcinacija protiv virusa korona u narednom periodu biti sezonska, kao i protiv gripa.

-Na bazi ovoga ćemo odlučiti kako ćemo u budućnosti nabavljati vakcine. Ostavićemo preporuku za vakcinisanje kao i ranije, i sačekati odluke da vidimo kako će se isto odvijati u svijetu – rekao je Šeranić.

Pomoćnik direktora za medicinska pitanja u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske epidemiolog Jela Aćimović naglasila je da je konačno došlo vrijeme da skinemo maske.

– Preporuka Instituta je se stave maske, ali one više nisu obaveza. U bolnicima imamo stotinjak pacijenata, 10 odsto od toga je respiratorima, i situacija je mnogo povoljnija nego do sada. Ali, virus i dalje postoji, oprez nije na odmet, pogotovo starije osobe moraju se čuvati – poručila je Aćimovićeva.

Dodala je da se Institut vraća i drugim redovnim aktivnostima, a osim toga biće uvedena HPV vakcina.

Lijekovi

Alen Šeranić je naglasio da je Vlada RS, između ostalih, donijela i uredbu za nabavljanje lijekova za rijetke bolesti.

-Ovo je veliki iskorak i po usvajanju ovih akaza moćićemo da organizujemo sam sistem nabavljanja ovih lijekova – kazao je Šeranić.

Rekao je da se u Srpskoj uvodi HPV vakcina kao preporučena vakcina.

– Ovo je prvi korak u uvođenju HPV vakcinacije, ona neće odmah početi. Ovo je vaoma važan korak u prevenciji karcinoma grlića materice – rekao je Šeranić.

Na pitanje da li Kostadin Vasić ima pravu diplomu da bude direktor Instituta za javno zdravstvo RS, te da li će njegova diploma biti preispitana, Šeranić odgovara da prosvjetna inspekcija provjerava diplome, te ako dođu vjerodostojne informacije da je potrebno provjeriti njegovu diplomu, da će biti provjerena, javlja Glas Srpske.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender