17. 05. 2022.
Hrvatska Vlada: Letjelica je u Zagreb stigla preko Mađarske, brzinom od 700 km/h

Hrvatska Vlada: Letjelica je u Zagreb stigla preko Mađarske, brzinom od 700 km/h

Hrvatska Vlada: Letjelica je u Zagreb stigla preko Mađarske, brzinom od 700 km/h

 Hrvatska Vlada saopštila je da su sve nadležne službe uključene u odmah po uočenju pada besposadne letjelice vojnog tipa na zagrebačkom Jarunz a koja je, prema dosad prikupljenim podacima, u hrvatski vazdušni prostor ušla iz smjera istoka prema zapadu, odnosno iz vazdušnog prostora Mađarske, brzinom od 700 kilometara na čas, na visini od 1.300 metara.

Dodaju da je u kancealriji Savjeta za nacionalnu bezbjednost održan je sastanak nadležnih tijela bzbjednosno-odbrambenog sistema na kojem su učestvovali nadležni ministri, prenosi Indeks.

-U toku je kriminalističko istraživanje u saradnji kriminalističke policije i vojne policije, a u koordinaciji bezbjednosno-odbrambenog sistema preduzimaju se i druge mjere, uključujući i međunarodnu saradnju, posebno sa NATO savezom, kako bi se utvrdile sve okolnosti događaja – objavila je Vlada Hrvatske.

 Policija sprovodi uviđaj nakon pada objekta iz vazduha na zagrebačkom Jarunu, gdje su pronađeni krater i dva padobrana, saopštilo je jutros Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske.

Iz MUP-a su naveli da su na terenu policijski timovi specijalizovani za postupanje i reagovanje kod takve vrste događaja, te da nema razloga za uznemirenost građana.

U saopštenju se dodaje da je zagrebačka policija sinoć nakon 23 časa dobila više dojava građana da su na širem području Jaruna osjetili detonaciju kojoj je prethodio pad objekta iz vazduha, javlja Glas Srpske.

Hrvatska vlada danas je saopštila da je na području Јaruna u Zagrebu pala bezpilotna letjelica vojnog tipa koja je u hrvatski vazdušni prostor ušla iz vazdušnog prostora Mađarske, a premijer Plenković je saopštio da je riječ o letjelici ruske proizvodnje.

– Sve nadležne službe uključene su odmah po uočenju pada bezposadne letjelice vojnog tipa koja je, prema dosad prikupljenim podacima, u hrvatski vazdušni prostor ušla iz smjera istoka prema zapadu, odnosno iz vazdušnog prostora Mađarske, brzinom od 700 kilometara na sat na visini od 1.300 metara – precizira se u saopštenju, prenosi Hina.

Hrvatski premijer Andrej Plenković, koji se trenutno nalazi u Parizu na sastanku EU lidera o stanju u Ukrajini, obratio se danas javnosti, navodeći da je riječ o letjelici ruske proizvodnje.

– Prema onome što sada imamo kao informaciju, riječ je o letjelici ruske proizvodnje. Ne zna se je li bila u posjedu ruske ili ukrajinske vojske – naveo je Plenković.

– Zna se da je došla u Hrvatsku iz pravca Mađarske, a u Mađarsku iz pravca Rumunije. Znamo da je letjela nekoliko minuta iznad Hrvatske i srušila se u Zagrebu. Dobro je što nema povrijeđenih i pala je na dio koji nije ni kuća ni zgrada. Nadležne službe obavljaju istragu – rekao je hrvatski premijer.

On je dodao da je Hrvatska kontaktirala ukrajinsku stranu u vezi informacija o tome kako je ta letjelica došla čak do Zagreba, prenosi Index.hr.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender