20. 05. 2022.
Milanović: Kako je moguće da niko nije primijetio letjelicu od Ukrajine do Zagreba

Milanović: Kako je moguće da niko nije primijetio letjelicu od Ukrajine do Zagreba

Milanović: Kako je moguće da niko nije primijetio letjelicu od Ukrajine do Zagreba

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je da je predmet ozbiljne istrage kako je moguće da niko nije primijetio bespilotnu letjelicu veličine aviona koja je letjela 1.000 kilometara i da je nije srušio na putu od Ukrajine do Zagreba, gdje je pala sinoć kad je ostala bez goriva.

 Kako je moguće da jedna nesofisticirana letjelica provede više od sat vremena iznad članice NATO-a i da niko to ne primjećuje. Uključene su vojne službe u istragu. Kako stvari zasad stoje, letjelica je doletjela iz Ukrajine i srušila se iznad Zagreba kad je nestala bez goriva – rekao je Milanović.

Milanović je na konferenciji na novinare izjavio da Hrvatska nije dobila nikakvu dojavu o objektu koji je letio iznad Mađarske preko 40 minuta, a u hrvatskom prostoru manje od sedam minuta.

I Mađarska je, dodao je on, trebala imati podatke u najkraćem mogućem vremenu, a nije se dogodilo ništa.

On je rekao da je pitanje da li je Hrvatska s ovim nivoom odbrane mogla išta učiniti.

– U ovom stanju je naša protivvazdušna odbrana koliko se u nju ulaže. U tom smislu zavisimo od zapadnih saveznika, sve dok ne dobijemo 12 aviona, koji će isto biti beskorisni dok se u njih ne ulože neka sredstva – rekao je Milanović.

On je rekao da je očigledno da je došlo do propusta u članicama NATO-a.

– I u najboljim okolnostima, ovo je takva vanredna i nepredviđena situacija da morate zavisti o partnerima i članicama NATO-a, koje nam nisu nesklone, i očito je kod njih došlo do nekog propusta – rekao je Milanović.

On je napomenuo da o ovom događaju nije vidio da je izvijestio bilo ko na Si-En-Enu, Bi-Bi-Siju i “Al džaziri”, “kao da je pala kiša a ne, srećom, nenaoružana bomba”.

Ministar odbrane Hrvatske Mario Banožić rekao je da ovo nije bila prijetnja za Hrvatsku.

– Razgovarao sam s ministrima odbrane Mađarske i Slovenije, razmijenili smo informacije. Letjelica je ušla u 22.57, došla je od strane Mađarske, zadržala se sedam minuta i kretala brzinom od 700 kilometara na čas – rekao je Banožić.

On je naveo da se, prema proceduri, rade mjerenja kontaminacije zemljišta i vazduha zbog zdravlja svih koji rade uviđaj i stanovništva.

Načelnik Glavnog štaba Oružanih snaga Hrvatske Robert Hranj naveo je da bez detaljne analize letjelice ne bi spekulisao čija je i istakao da Hrvatska ima protivvazdušnu odbranu koja ima nedostataka.

– Letjelicu smo snimili našim radarima, vjerovatno radar sa Sljemena. O vojnim procedurama uzbunjivanja ne bih govorio. MIG-ovi nisu podignuti – rekao je Hranj, javlja Srna.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender