24. 05. 2022.
Policija istražuje  krater u Zagrebu i odakle dva padobrana

Policija istražuje krater u Zagrebu i odakle dva padobrana

Policija istražuje krater u Zagrebu i odakle dva padobrana

 Policija sprovodi uviđaj nakon pada objekta iz vazduha na zagrebačkom Jarunu, gdje su pronađeni krater i dva padobrana, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske.

Iz MUP-a su naveli da su na terenu policijski timovi specijalizovani za postupanje i reagovanje kod takve vrste događaja, te da nema razloga za uznemirenost građana.

U saopštenju se dodaje da je zagrebačka policija sinoć nakon 23.00 časa dobila više dojava građana da su na širem području Jaruna osjetili detonaciju kojoj je prethodio pad objekta iz vazduha.

-Na mjesto dojave hitno su upućene policijske patrole koje su na zelenoj površini pronašle krater, dok su u široj zoni pronašle dva padobrana, za koje smo takođe prethodno primili dojave građana – istakli su iz MUP-a.

Policija je obezbijedila užu i širu zonu mjesta događaja gdje se obavlja uviđaj, uz učešće svih nadležnih službi.

Za sada policija nema dojava o povrijeđenim licima na području šire zone mjesta događaja, a oštećeno je nekoliko parkiranih vozila.

MUP je medije pozvao “na odgovorno izvještavanje javnosti te iznošenje provjerenih informacija dobijenih od nadležnih službi, a kako bi spriječili širenje dezinformacija”.

Građanima je upućen poziv da putem društvenih mreža ne dijele snimke i fotografije s mjesta događaja te molba da, ako se zateknu u zoni postupanja policije, postupe prema uputstvima policijskih službenika.

Hrvatski mediji prenose da je eksplozija na Jarunu prestrašila mnoge Zagrepčane, a čula se do naselja Trešnjevka, kao i da su policija i vatrogasci ogradili područje oko velike rupe u asfaltu.

Put i parkiralište prepuni su krhotina i asfalta, a očevici su naveli da su vidjeli krater prečnika tri metra koji je bio prepun avionskih dijelova.

Stručnjak za vojnu avijaciju i urednika portala “Ratna zona” Tajler Rogovej  smatra da bi neidentifikovani leteći objekat koji se srušio u Zagrebu prema svemu sudeći mogao biti izviđački dron “Tu-141 Strizh”, koji je najvjerovatnije stigao iz Ukrajine.

– Čvrsto vjerujemo da je riječ o izviđačkom dronu koji izgleda kao raketa. Sigurno se ozbiljno pokvario, preletio cijelu Mađarsku i na kraju srušio u Zagrebu – naveo je Rogovej, dodajući da Ukrajinci jedini na svijetu koriste dron Tu-141, javlja Srna.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender