18. 05. 2022.
Grad Volnovaka sravnjen sa zemljom, UN saopštio broj civilnih žrtava

Grad Volnovaka sravnjen sa zemljom, UN saopštio broj civilnih žrtava

Grad Volnovaka sravnjen sa zemljom, UN saopštio broj civilnih žrtava

Grad Volnovaka na jugoistoku Ukrajine potpuno je uništen granatiranjem, kaže gubernator Donjecke oblasti Pavlo Kirilenko.

Ističe da je većina stanovništva pobjegla, a veliki dio infrastrukture je uništen, što znači da grad više ne postoji.

Naglašava da se i dalje vode borbe kako bi se spriječilo rusko opkoljavanje strateški važne teritorije, javlja BBC.

Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za ljudska prava saopštio da je najmanje 579 civila ubijeno u Ukrajini od početka rata, a da je više od 1.000 ranjeno.

Iz Kancelarije Visokog komesara za ljudskog prava navode da je među ubijenima i 42 djece, dok je 54 ranjeno.

Zvaničnici Ujedinjenih nacija vjeruju da je realan broj žrtava znatno veći jer izvještaji sa terena kasne.

Predsjednik Ukrajine, Volodimir Zelenski, pozvao je u subotu da se naredna runda mirovnih pregovora Kijeva i Moskve održi u Jerusalimu.

Ukrajinski lider je u najnovijem obraćanju javnosti je nagovijestio da bi budući mirovni pregovori sa Rusijom mogli da se održe u Jerusalimu. On je takođe rekao da NATO alijansi nedostaje “hrabrost” u svom odgovoru na rat u Ukrajini.

“Rusija može da zauzme Kijev samo ako ga sravni sa zemljom”, rekao je on, prenosi Mondo.

Predsjednik SAD Džozef Bajden odobrio je danas Ukrajini pomoć u oružju i drugim odbrambenim artiklima vrijednu 200 miliona dolara, saopštila je Bijela kuća, pošto su ukrajinski zvaničnici rekli da žestoko granatiranje ruskih snaga ugrožava pokušaje evakuacije.

Ovom odlukom ukupna američka bezbjednosna pomoć koja je pružena Ukrajini tokom prošle godine iznosi 1,2 milijarde dolara – rekao je visoki zvaničnik američke administracije, prenio je Rojters.

U memorandumu državnom sekretaru Entoniju Blinkenu, Bajden je naložio da do 200 miliona dolara izdvojenih kroz Zakon o stranoj pomoći bude određeno za odbranu Ukrajine.

Sredstva se mogu koristiti za oružje i druge odbrambene artikle iz zaliha Ministarstva odbrane, kao i za vojno obrazovanje i obuku za pomoć Ukrajini, javlja Tanjug.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender