24. 05. 2022.
Rusi sve bliže Kijevu – ponovo otvoreni humanitarni koridori

Rusi sve bliže Kijevu – ponovo otvoreni humanitarni koridori

Rusi sve bliže Kijevu – ponovo otvoreni humanitarni koridori

U Kijevu, Žitomiru, Odesi, Sumiju, ali i drugim gradovima širom Ukrajine, od jutros se opet čuju sirene za vazdušnu opasnost.

Ponovo su otvoreni humanitarni koridori za evakuaciju civila iz Sumija, Marijupolja i regiona oko Kijeva, saopštila je potpredsjednica ukrajinske Vlade Irina Vereščuk. Borbe koje traju otežavaju izlazak civila iz ratnih područja.

Gradovi Harkov, Černihiv, Sumi i Marijupolj i dalje su okruženi ruskim snagama, a borbe traju i na području Kijeva, kome su Rusi sve bliže. U ruskom raketnom napadu uništena je ukrajinska vadušna baza u gradu Vasilkovu u blizini Kijeva, javljaju ukrajinski mediji. I

Informaciju je potvrdila i gradonačelnica Vasilkova, a rekla je da je pogođeno i skladište municije. I sa ruske strane stiže potvrda da je gađan aerodrom u Vasilkovu, kao i glavni centar radio i elektronske obavještajne službe Oružanih snaga Ukrajine u Brovarima.

– Ujutro 12. marta, visokoprecizno oružje velikog dometa pogodilo je objekte vojne infrastrukture Ukrajine. Van dejstva su stavljeni vojni aerodrom u Vasilkovu i glavni centar radio i elektronske obavještajne službe Oružanih snaga Ukrajine u Brovarima  – izjavio je Igor Konašenkov.

Veći dio grada Volnovahe na istoku Ukrajine je u ruševinama, nakon teških uličnih borbi između ukrajinskih i ruskih trupa. Stambene zgrade i ulice su uništene artiljerijskom vatrom, a Rusi su zauzeli grad.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski optužio je Rusiju za kidnapovanje gradonačelnika Melitopolja, izjednačivši taj akt sa akcijama ISILa.

– Јasno je da je to znak slabosti osvajača. Nisu dobili nikakvu podršku na našoj zemlji, iako su na nju zaista računali. Zato što su godinama lagali sebe da ljudi u Ukrajini čekaju Rusiju. Nisu našli saradnike koji su svoje gradove i vlast prepustili okupatorima – izjavio je Zelenski.

Rusi spremaju kontrasankcije protiv SAD, kao odgovor na sankcije koje Amerika iz dana u dan pojačava prema Rusiji. Ruske sankcije protiv SAD su spremne i uskoro će biti objavljene, rekao je zamjenik ministra spoljnih poslova Rusije, Sergej Rjabkov. Spiskovi su gotovi, radimo na tome, dodao je Rjabkov, javlja RTRS.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender