20. 05. 2022.
Mali: U Srbiji nema i neće biti nestašice hrane

Mali: U Srbiji nema i neće biti nestašice hrane

Mali: U Srbiji nema i neće biti nestašice hrane

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je danas da je ekonomska situacija u Evropi teška, ali da se Srbija i sa ovom krizom dobro bori, kao i da ima dovoljno rezervi hrane i da nestašice neće biti.

Mali je istakao da je Srbija na vrijeme obezbijedila dovoljne količine soli, šećera, mlijeka u prahu, pšenice, kukuruza, da su rafovi u prodavnicama puni, a da se cijene osnovnih životnih namirnica, kako je predviđeno vladinom uredbom, ni u narednom periodu neće mijenjati.

-I situacija u prodavnicama govori da nema razloga za paniku, jer svega ima dovoljno – rekao je Mali.
Govoreći o cijeni struje, Mali je rekao da se ona za građane Srbije do kraja zimske sezone neće mijenjati, da je cijena struje za privredu malo korigovana, ali da je i dalje među najjeftinijima u Evropi.

Ukazao je da firme u pojedinim evropskim zemljama obustavljaju rad zbog povećanja cijena struje, navodeći primjer da je to učinila jedna čeličana u Njemačkoj.

-Cena struje je u Evropi otišla u nebesa. Cena struje prema građanima Srbije se nije menjala, a prema privredi je malo otišla gore. Ni do daljnjeg se cena struje za naše građane neće menjati. Mi izdvajamo dodatna sredstava da nabavimo dovoljno gasa, jer gas trošimo više nego ikad zbog razvoja naše ekonomije – rekao je Mali za TV Prva.

Kada je riječ o gorivu, Mali je kazao da u Srbiji neće biti ni nestašice goriva i da se ono u Srbiji prodaje po duplo manjoj cijeni od one po kojoj se prodaje u pojedinim evropskim zemljama.

Podsjetio je da je cijena evrodizela 187 dinara po litru u Srbiji, dok je cijena bezolovnog benzina 176 dinara, navodeći da je cijena u drugim evropskim zemljama i viša od tri i po evra po litru.

-Kod nas je cena goriva oko jedan i po evro, što znači da je više nego duplo jefitinije gorivo u Srbiji nego u drugim evropskim zemljama – rekao je Mali.

Istakao je da se država bori da obezijbedi građanima sve što im je potrebno i da ponovo, kao i za vreme pandemije, najveći dio tereta krize preuzima na sebe.

-Važno nam je da održimo životni standard, da zaštitimo privredu i građane, a na taj način pokazujemo i brigu i snagu naše ekonomije – rekao je Mali.

Ministar je naveo da Srbija trenutno na računu ima 150,4 milijardi dinara, dodajući da ima dovoljno novca da reaguje ukoliko to bude bilo potrebno, javlja Tanjug.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender