21. 05. 2022.
Više para za više muzike: Cijene ugostiteljskih usluga na meti povećanja?

Više para za više muzike: Cijene ugostiteljskih usluga na meti povećanja?

Više para za više muzike: Cijene ugostiteljskih usluga na meti povećanja?

Cijene ugostiteljskih usluga će u narednom periodu takođe biti na meti povećanja, shodno dosadašnjim dešavanjima koja su građane Republike Srspke ostavili zatečenim.

Željko Tatić, predsjednik Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma u Srpskoj istakao je za „Novosti“ da je takav slijed događaja neminovan, shodno tome da su cijene velikog broja namirnica i usluga podignute.

– Suludo je očekivati da ne bude tako. Od poskupljena goriva do osnovnih životnih namirnica i nabavke svega u ugostiteljstvu, sasvim je normalno da dođe do povećanja cijena ugostiteljskih usluga. Ali, kafana je luksuz nije moranje… Moranje je da se kupe hljeb, mlijeko ili gorivo – ističe Tatić.

Dodaje i to da ne vidi problematiku u poskupljenju kafe u kafićima, jer da bi se isplatilo držati ugostiteljski objekat, i da bi se platili nameti koje država nameće normalno je da se cijene povećavaju.

– Moraju se povećati plate radnicima, moraju se plaćati veće cijene dadžbina, tako da je sasvim normalno da ugostitelji koriguju svoje cijene – izjavio je Tatić za „Novosti“.

Kao dodatni problem navodi i povećanje cijene potrošačke korpe, i smatra da je država ta koja je odgovorna za situaciju u kojoj se nalazimo.

– Država je ta koja je podigla namete… za gorivo se sada izdvaja duplo više. Moramo biti svjesni da ugostiteljstvo nije moranje, ali opet od toga ne treba praviti nešto veliko, jer za očekivati je da cijene budu povećane – dodaje Tatić.

Vlada RS donijela je odluku o tome da se ugostiteljskim objektima u RS vrati normalno radno vrijeme, što Tatić komentariše kao dokaz da su od samog početka priče ugostitelji bili u pravu.

– Ugostiteljstvo nije bilo centar širenja korona virusa i mislim da nisu ni trebale te mjere biti na snazi. Bile su loše po ugostiteljstvo… ne znamo kako ćemo da vratimo sve te ljude koji su otišli iz RS zbog ponašanja države prema njima, to nam je veći problem. Tržni centri su bili prepuni, a ugostiteljima skraćeno radno vrijeme, a država je imala iste namete – zaključio je Tatić.

Muzičar Aleksandar Kukić, za „Novosti“ ističe da većina njegovih kolega koji nastupaju po ugostiteljskim objektima ozbiljno razmišljaju o povećanju cijena svojih usluga.

– Mi smo imali jedan period zabrane sa kojom smo se susreli što je i te kako uticalo na nas, plus još sad poskupljenja izazvana dešavanjima na međunarodnoj sceni. Vjerovatno će po tom pitanju neminovno doći do povećanja cijena, barem ljudi koji ozbiljno rade ovaj posao – izjavio je Kukić.

Dodaje i to da poskupljenje cijena prevoza za sobom vuče lančanu reakciju koja će se u nekoj bližoj budućnosti vjerovatno odraziti na cijene organizovanja proslava.

– U kojoj će to mjeri biti izraženo ne znam, ali sve vuče jedno drugo i pretpostavljam da će doći do povećanja cijena – rekao je Kukić.

Kukić ističe da se on i veći dio njegovih kolega navikao na skraćeno vrijeme ugostiteljskih objekata.

– Primjetili smo da je mnogo lakše funkcionisati. Pojedini vlascinici ugostiteljskih objekata već razmišljaju o tome da ta ograničenja postoje i dalje. Narod je disciplinovaniji po tom pitanju, i primjetili smo da je sve one stvari na privatnim zabavama moguće organizovati i vremenski uklopiti u nekoliko sati, a da slavlje bude uspješno – izjavio je Kukić za „Novosti“.

Za kraj poručuje da smatra kako se radno vrijeme banjalučkih lokala neće puno mijenjati, već da će ostati u nekim normalnim okvirima kao i do sada, javljaju Novosti.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender