26. 05. 2022.

Dodik: U Briselu očekujem civilizovanu i demokratsku raspravu

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da od sutrašnjeg sastanka sa poslanicima Odbora Evropskog parlamenta za spoljna pitanja u Briselu očekuje demokratsku i civilizovanu raspravu.

Dodik je istakao da će dati šansu razgovorima da bi se razmijenili argumenti i objektivno razgovaralo o aktuelnim temama.

On je rekao da je neprihvatljivo da poslanici Evropskog parlamenta kao predstavnici političkih partija iz različitih zemalja olako ulaze u ocjene i diskvalifikacije, a da se prije toga nisu upoznali o stvarnim politikama i stvarnom stanju.

– Tamo imamo ostrašćene poslanike, koji niti su kada bili u BiH, niti šta znaju o njoj, ali bi htjeli da se uključe u definitivna rješenja sa stanovišta njegovih interesa držeći nama predavanja o tome kako treba da se ponašamo i šta da činimo – rekao je Dodik za Srnu.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je zabrana ulaska u BiH univerzitetskom profesoru Milošu Koviću odluka jednog čovjeka, čiju smjenu muslimani ne dozvoljavaju upravo zbog takvih stavova.

Komentarišući izjavu direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) Osmana Mehmedagića da je ovaj slučaj samo “jedan od hiljade”, Dodik je istakao da je to nevjerovatno, te da u tome uživa PDP, čiji kadar ništa nije učinio da zaštiti srpske naučnike i književnike, profesore i mnoge druge.

“Ali, dozvoljavaju da sa svih strana u BiH ulaze razni nosioci ideologija islamskog fundamentalizma, islamske države i mnogo čega drugog i u tom pogledu apsolutno nema kriterijuma”, rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da je u ovom slučaju riječ o odluci jednog lica u BiH, te da bi bilo tragično da je u tome učestvovao i srpski kadar koji se više ne bi mogao nazvati na taj način.

“Ne može se reći da srpskom nacionalnom biću i nacionalnom interesu pripada neko ko je spreman da da svoju saglasnost da se jednom profesoru, kakav je Ković, zabrani ulazak, prije svega u Republiku Srpsku.

Koliko ja znam, on ni ne ide u Federaciju BiH”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, profesoru Koviću će sada samo porasti cijena, jer neće biti skupa u Republici Srpskoj, a da ga neće zvati da se obrati “onlajn”.

“To ne može niko da mu spriječi. Mogu da ometaju, a čak i da uspiju da spriječe obraćanje, tu su knjige, radovi, tu su mnogi ljudi koji isto misle kao on”, naglasio je Dodik.

Generalni direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije Osman Mehmedagić tvrdi da je zabrana ulaska univerzitetskom profesoru Milošu Koviću “donesena u skladu sa zakonom”, ali i da je ovaj slučaj samo, kako je rekao, “jedan od hiljade”.

Granična policija BiH zabranila je u subotu, 12. marta, ulazak u BiH profesoru istorije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu Milošu Koviću, uz obrazloženje da “predstavlja prijetnju po bezbjednost BiH”.

Nulta stopa PDV-a na osnovne životne namirnice

Srpski član Predsjedništva BiH izjavio je danas da bi Narodna skupština Republike Srpske narednih dana trebalo da utvrdi okvir kojim bi obavezala delegaciju Srpske u Domu naroda BiH da pokrene inicijativu za uvođenje nulte stope PDV-a na osnovne životne namirnice, koja bi važila tri mjeseca.

Dodik je rekao da bi stopa PDV-a na luksuznu robu bila povećana na 22 odsto, dok bi za ostalu ostala na dosadašnjih 17 odsto, te da bi u skladu sa situacijom na tržištu ova mjera bila produžena ili inovirana.

– Zato će u narednim danima biti održana sjednica Narodne skupštine Republike Srpske i Srpskoj biti vraćeno pravo odlučivanja o svojim prihodima, a ne na ovaj način kako je to uradila opozicija – donositi mjere koje idu tako da se ugrozi stabilnost i status Republike Srpske – rekao je Dodik.

On je ponovio da je Republika Srpska ta koja treba da odlučuje o svojim prihodima, zbog čega je važno da delegaciji u Domu naroda BiH da nalog kako će glasati.

– Od ključne važnosti je potreba da Republika Srpska ovlada svojim suverenim pravima, kao što je da odlučuje o svojim prihodima i to je dejtonska kategorija. Nije to nadležnost Parlamentarne skupštine BiH i Predstavničkog doma kako su to učinili opozicija i muslimani – (Mirko) Šarović, (Branislav) Borenović, (Nenad) Nešić, koji su potrčali da samo Republici Srpskoj naprave određeni problem isključivo vezano za to da se pobjegne od njenih nadležnosti – istakao je Dodik.

On je zaključio da Predstavnički dom nije imao pravo bez odluka entiteta, bez Narodne skupštine Srpske, da ulazi u “osjetljivu zonu intervencija o poreskoj i fiskalnoj sferi”.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender