25. 05. 2022.
Od karcinoma dojke sve češće obolijeva mlađa populacija

Od karcinoma dojke sve češće obolijeva mlađa populacija

Od karcinoma dojke sve češće obolijeva mlađa populacija

Predsjednik banjalučkog Saveza žena oboljelih od karcinoma dojke “Iskra” Suzana Kekić rekla je Srni da je u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske lani zbog ove bolesti operisano 1.000 žena i da sve češće obolijeva mlađa populacija.

“U Udruženju imamo djevojke od dvadeset i nešto godina koje su operisale karcinom dojke i u procesu su liječenja, zbog čega radimo i edukacije u srednjim školama”, navela je Kekićeva

Kekićeva je rekla da je rak dojke najčešći maligni tumor kod žena, naglasivši da je važno raditi na prevenciji da bi ova opaka bolest bila otkrivena na vrijeme i uspješno liječena.

“Ako se rak dojke otkrije na vrijeme, u 90 odsto slučajeva je izlječiv”, rekla je Kekićeva.

Ona je istakla značaj skrining mamografije koja bi smanjila smrtnost od ove bolesti i poručila da svaka žena poslije 40. godine treba redovno, na svake dvije godine, da obavlja ovaj pregled.

Kekićeva je navela svoj primjer, ističući da je prošlo 18 godina od kada je odstranila karcinom, kompletnu dojku jer je bolest bila maligna.

“Troškovi liječenja od karcinoma su minimum 100.000 KM, sve zavisi od terapija, Što se prije otkrije, bolest je izlječiva. Jeftinije je platiti skrinig mamografiju, nego liječenje žene od karcinoma, zbog čega idemo sa tim da se što prije skrinig uvede kao obavezan preventivni pregled”, istakla je Kekićeva.

Ona je navela da u svijetu u nekim državama ako osoba odbije dva do tri poziva za skrining mamografiju, u slučaju obolijevanja nema pravo na besplatno liječenje.

Kekićeva je rekla da će predstavnici Saveza žena oboljelih od raka dojke “Iskra” u subotu, 19. marta, izlaskom na Trgu Krajine ukazati na ovu opaku bolest i građanima dijeliti narcise i brošure radi ukazivanja na ovu bolest i važnost prevencije, javlja Srna.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender