25. 05. 2022.
Osmica tvrdi da je zabrana Koviću zakonita

Osmica tvrdi da je zabrana Koviću zakonita

Osmica tvrdi da je zabrana Koviću zakonita

 Generalni direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) Osman Mehmedagić tvrdi da je zabrana ulaska univerzitetskom profesoru Milošu Koviću “donesena u skladu sa zakonom”, ali i da je ovaj slučaj samo, kako je rekao, “jedan od hiljade”.

“Zabrane ulaska su izrečene mnogim ljudima, struka radi u skladu sa zakonom i nije riječ o ničijoj samovolji. Struka je tako rekla tako”, tvrdi Mehmedagić i ističe da za to što se na toj listi našao Ković “nisu krivi ni on, ni njegov zamjenik Trifko Buha, kako se tvrdi u medijima”.

Mehmedagić je za Srnu otkrio da je profesoru Koviću zabranjen ulazak u BiH, Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju, te još u jednu zemlju, koje se “nije mogao sjetiti”.

Granična policija BiH je u subotu, 12. marta, na prelazu Vardište zabranila ulazak u BiH profesoru Koviću uz obrazloženje da “predstavlja prijetnju po bezbjednost BiH”.

Profesor Ković tada je izjavio Srni da mu je ulazak u BiH zabranjen na osnovu rješenje koje je doneseno 28. februara, a koje je odbio da potpiše.

“Od mene je zatraženo da potpišem rješenje o zabrani ulaska u BiH koje nisu dali ni da pročitam. Pitao sam pripadnike Granične policije u čemu je moja krivica, ko je donio tu odluku i na osnovu kojeg člana i kog zakona, ali odgovor nisam dobio”, istakao je profesor Ković.

On je rekao da pretpostavlja da je nekome u Sarajevu zasmetala njegova javna riječ i mišljenje, jer ne vidi bilo kakav drugi razlog da se univerzitetskom profesoru zabrani ulazak u BiH, odnosno u Republiku Srpsku. “Nekome je, vjerovatno, zasmetala moja javna riječ. Uprkos tome, nastaviću slobodno i javno da iznosim svoje mišljenje”, naglasio je Ković.

Ković je profesor na Odjeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu i gostujući profesor Univerziteta u Istočnom Sarajevu, javlja Srna.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender