26. 06. 2022.
Crna Gora usvojila paket sankcija Moskvi

Crna Gora usvojila paket sankcija Moskvi

Crna Gora usvojila paket sankcija Moskvi

 Nakon kritika predstavnika međunarodne zajednice zbog neprimjenjivanja restriktivnih mjera prema Rusiji, Komisija za politički sistem Vlade Crne Gore usvojila je danas jednoglasno paket sankcija Moskvi, koji je prethodno usvojio Savjet Evropske unije.

Komisijom je predsjedavao potpredsjednik vlade i aktuelni mandatar za sastav nove izvršne vlasti Dritan Abazović.

Kako prenose podgorički mediji, Između ostalog, sankcije se odnose na 696 ruskih državljana kao i na finansijske institucije, imovinu, promet i distribuciju dobara.

Podgoričke Vijesti su ranije prenijele da crnogorska vlada u tehničkom mandatu još nije donijela odluku o restriktivnim mjerama prema Rusiji, jer za njeno donošenje nema većinu.

Premijer Zdravko Krivokapić bi, prema saznanjima lista, podržao odluku, ali je odlučio da se ona ne uvrštava u dnevni red jer je dvoje ministara uzdržano a četvoro protiv.

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar pozvao je juče Crnu Goru da slijedi rukovodstvo EU i da u potpunosti primijeni sankcije na medije Russia Today (RT) i Sputnjik, zbog, kako je naveo, obmanjujućih članaka i širenja dezinformacija, kao i na ruske državljane i njihovu imovinu.

“Crna Gora treba da slijedi vođstvo EU i da u potpunosti primeni sankcije na RT i Sputnjik, koji šire opasne dezinformacije i propagandu u pokušaju da opravdaju Putinov ničim izazvan rat”, rekao je Eskobar za podgoričke Vijesti.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender