29. 05. 2022.
Ministarstvo: Udžbenik u kojem se Srbi nazivaju agresorima obiluje neistinama

Ministarstvo: Udžbenik u kojem se Srbi nazivaju agresorima obiluje neistinama

Ministarstvo: Udžbenik u kojem se Srbi nazivaju agresorima obiluje neistinama

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske najoštrije osuđuje tzv. dodatak udžbeniku istorije za deveti razred osnovne škole, autora Almire Bećirović i Nazima Ibrahimovića, kojeg je odobrilo resorno ministarstvo Tuzlanskog kantona, saopšteno je iz ovog Ministarstva.

“Nedopustivo je da učenici  u Tuzlanskom kantonu budu izloženi veoma nestručnim, tendencioznim i zlonamjernim stavovima o ratnim događajima na ovim prostorima i to kroz dodatak udžbeniku. Ovaj dodatak udžbenika istorije za deveti razred obiluje neistinama u kojima su Srbi predstavljeni kao agresori, a Bošnjaci kao jedini stradalnici. Ovako jednostranim stavom  doprinosi se nerazumijevanju i podstiče netrpeljivost između naroda u BiH zbog čega ovom dodatku udžbenika nije mjesto u školama, niti smije da bude obavezan udžbenik u bilo kojem kantonu u Federaciji BiH“, rekla je ministar prosvjete i kulture Natalija Trivić.

Istakla je da će Ministarstvo prosvjete i kulture zatražiti od Misije OEBS-a i predstavnika međunarodne zajednice u BiH da iskoriste svoj uticaj i zatraže hitno povlačenje ovog dodatka udžbenika iz škola na području Tuzlanskog kantona vodeći računa o konstitutivnosti tri naroda koji žive u BiH.

 “Ovakvi potezi obrazovnih vlasti Tuzlanskog kantona još jednom potvrđuju neophodnost uvođenja nacionalne grupe predmeta za učenike srpske nacionalnosti u Federaciji BiH na šta ćemo ponovo ukazati predstavnicima međunarodnih organizacija u BiH. Podsjećamo da učenici srpske nacionalnosti u Federaciji BiH, osim u Drvaru, ne izučavaju nacionalnu grupu predmeta, dok se nacionalna grupa predmeta prema nastavnim planovima i programima iz Federacije BiH izučava u dvedesetak škola u Republici Srpskoj”, naveli su iz Ministarstva.

Dodali su da će s obzirom na aktuelnu situaciju u Tuzlanskom kantonu još jednom zahtijevati da se djeci srpskih povratnika u FBiH omogući izučavanje nacionalne grupe predmeta, kako ne bi bili primorani na suočavanje sa neistinitim sadržajima iz ovog tzv. dodatka udžbeniku.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender