26. 06. 2022.
Metorolog Kovačić: Saharskog pijeska uvijek ima

Metorolog Kovačić: Saharskog pijeska uvijek ima

Metorolog Kovačić: Saharskog pijeska uvijek ima

Meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Igor Kovačić rekao je da saharskog pijeska, u principu, uvijek ima i da iz Sahare uvijek dolazi u manjim ili većim količinama.

Sad je vremenska situacija bila takva da je transport bio izuzetno izražen i zahvatio je široke prostore. U proteklom periodu bilo je kiše u Slavoniji, preko Vojvodine, Beograda i sada je već u Slovačkoj i dalje. Tamo gdje ima kiše ga ima, nema ga gdje nema kiše. Zabilježen je u paperjastim bijelim oblacima gdje se formiraju kristalići leda na pijesku i lako se primjeti na satelitskim slikama što mi pratimo – kaže Kovačić za Srnu.

On je istakao da je saharski oblak prešao preko Republike Srpske i BiH, ali da “nije izazvao nikakve pojave i nije pao na zemlju”.

Saharski pijesak je, kaže Kovačić, bio iznad BiH i prošao u tri navrata, pa je jedan talas već na istoku, jedan iznad srednje Evrope, a jedan iznad zapadne Evrope.

– Trenutno je u Mediteranu i kreće se prema nama i prelazi, to se jedino na nebu vidi, žuti oblaci i bijelilo kroz koje sunce prolazi. Sam pijesak kao pijesak, ako je neki front onda će pasti na zemlju u vidu kiše, zato što se na tim jezgrama pijeska formiraju kapljice i onda mi to žutilo vidimo na autima, na cesti, do tada to ne osjetimo – rekao je Kovačić.

On je rekao da se čestice saharskog pijeska nalaze u visokim slojevima atmosfere i da direktno ne utiču na kvalitet vazduha, budući da se radi o prizemnim slojevima, javlja Srna.

– Oni samo prouzrokuju onečišćenje na samoj površini tla svojom prisustvom kada padnu kiše, a ovako previše ne utiču. Naravno u slojevima koji su iznad tri i pet kilometara gdje se nalaze te čestice znače nešto, ali na samoj površini zemlje i u slojevima vazduha koji udišemo, ne utiču bitno na zagađenost vazduha – rekao je Kovačić.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender