20. 05. 2022.
Biće obuhvaćene sve škole: Vatrogasci počeli sa izvođenjem pokaznih vježbi

Biće obuhvaćene sve škole: Vatrogasci počeli sa izvođenjem pokaznih vježbi

Biće obuhvaćene sve škole: Vatrogasci počeli sa izvođenjem pokaznih vježbi

Odsjek za poslove civilne zaštite i Profesionalne teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice nastavio je sa izvođenjem metodsko–pokaznih vježbi u svim osnovnim i srednjim školama na teritoriji grada Banje Luke.

Cilj ovih vježbi je da se kontinuirano podiže svijest kako učenika, tako i nastavnog osoblja o mogućim rizicima prirodnih i drugih katastrofa i da se u okviru praktične vježbe provjeri spremnost, obučenost i efikasnost reagovanja menadžmenta škola i nastavnog osoblja u slučaju opasnosti, kao i efikasnost reagovanja nadležnih spasilačkih službi. Fokus vježbi je na postupanju po planovima zaštite i spasavanja, koji su izrađeni i usvojeni u svim školama sa akcentom na evakuaciju đaka i nastavnika iz ugroženog objekta – kazali su iz Odsjeka.

Ova aktivnost je u skladu sa zaključkom Gradskog štaba za vanredne situacije, a plan je da se u naredne dvije godine ovakve vježbe organizuju u svim osnovnim i srednjim školama u Banjoj Luci.

Vježbe su tokom ove sedmice izvedene u Osnovnoj školi „Vojislav Ilić“, u centralnoj u Krupi na Vrbasu i područnim školama u Bočcu, Aginom Selu i Krminama.

Prema planu, metodsko-pokazna vježba 31. marta biće izvedena u Osnovnoj školi „Petar Kočić“ u Kolima sa pripadajućim područnim školama, zatim 13. aprila u OŠ „Mladen Stojanović“ u Bronzanom Majdanu sa pripadajućim područnim školama, itd.

-Neophodno je napomenuti da će vježbama biti obuhvaćene i sve područne škole u svim ruralnim dijelovima Banje Luke kako bi se djeca u ovim školama upoznala sa postupcima u slučaju opasnosti, ali to će biti i prilika da se upoznaju sa opremom Civilne zaštite i Vatrogasne jedinice što do sada nisu imali priliku da vide- zaključili su iz Odsjeka.

 Foto: Grad
Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender