24. 05. 2022.
Poslanici NSRS podržali ukidanje PDV-a na osnovne namirnice, a povećanje na 22 odsto za luksuz

Poslanici NSRS podržali ukidanje PDV-a na osnovne namirnice, a povećanje na 22 odsto za luksuz

Poslanici NSRS podržali ukidanje PDV-a na osnovne namirnice, a povećanje na 22 odsto za luksuz

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je zaključke skupštinske većine u vezi sa informacijom Vlade o mjerama u oblasti indirektnih poreza za ublažavanje negativnih efekata inflacije u skladu sa kojim bi stopa PDV-a na osnovne životne namirnice trebala da bude nulta, a 22 odsto na luksuzne robe, dok bi iznosi akciza na naftne derivate iznosili nula KM po litri naftnog derivata.

U skladu sa ovim zaključcima koje potpisuju klubovi poslanika SNSD-a, SP, Demosa, Ujedinjene Srpske i NPS-a, Narodna skupština predlaže da se u parlamentarnu proceduru BiH uputi Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost, kojim će biti definisane snižena stopa PDV-a od nula odsto na osnovne životne namirnice i viša stopa PDV-a od 22 odsto na luksuzna dobra i usluge, uz temporalno ograničenje do 31. decembra 2022. godine.

Po nultoj stopi PDV-a oporezuje se promet dobara i usluga i uvoz dobara, i to lijekova, brašna, hljeba od svih vrsta brašna, mlijeka i mliječnih proizvoda, jestivih ulja i masnoća životinjskog i biljnog porijekla, soli, šećera, homogenizovane dječije hrane i opreme za novorođenčad, sjemena i sadnog materijala.

Po višoj stopi PDV-a od 22 odsto oporezuje se promet dobara i usluga i uvoz dobara, i to visokokvalitetnih vina i alkoholnih pića, visokokvalitetnih cigara i cigarilosa, luksuznih parfema, toaletne vode i kozmetike, uključujući proizvode za ljepotu i šminku, odjeće i obuće od krzna i kože reptila, nakita i srodnih proizvoda, satova i njihovih dijelova, vrhunskih električnih ili optičkih aparata, luksuznih vozila za prevoz lica na zemlji, u zraku ili na vodi, umjetničkih djela, kolekcionarskih predmeta i antikviteta, pirotehničkih proizvoda za vatromete, upaljača za cigarete, džepnih, stolnih i ostalih od plemenitih kovina, luksuznih naliv pera i oružja.

Takođe, Narodna skupština predlaže da se u parlamentarnu proceduru BiH uputi i Prijedlog zakona o akcizama u BiH, kojim će se predložiti izmjena člana 17 Zakona, na način da iznosi akciza za naftne derivate iznose nula KM po litri naftnog derivata, uz temporalno ograničenje na jedan mjesec od 1. aprila 2022. godine, sa mogućnošću produženja u zavisnosti od kretanja cijena u narednom periodu.
O
Od ukupno 64 prisutna poslanika glasala su 62, a zaključke je podržalo 48 poslanika, nijedan nije bio protiv, dok je uzdržano bilo 14 poslanika.

Nakon glasanja o apsolviranim tačkama dnevnog reda, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović zaključio je rad 29. posebne sjednice parlamenta, javlja Srna.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender