26. 06. 2022.
Bajatović: Srbija ne treba da brine za gas i naftu

Bajatović: Srbija ne treba da brine za gas i naftu

Bajatović: Srbija ne treba da brine za gas i naftu

Direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović rekao je da Srbija ne treba da brine kada je riječ o dostavi ruskog gasa, kao i dio Balkana prema kojem gas ide preko Srbije, dodajući da država ima dovoljno nafte, ali da treba da se osloni i na alternative.

“Neće niko dovesti do prekida isporuka tog gasa. Mi smo u ovoj situaciji relativno bezbedni što se tiče gasa”, izjavio je Bajatović za televiziju “Pink”.

On je istakao da u ovoj situaciji Srbija mora da počne pregovore sa Rusijom oko gasa i da potpiše desetogodišnji ugovor.

“Trenutno imamo dovoljno mogućnosti i novca da nabavimo gas i imamo dovoljne količine gasa do kraja grejne sezone da ne bude nikakvih problema i da napunimo Banatski Dvor, te da se spremimo za ono što sleduje. Neće biti nikakvog poskupljenja gasa dok traje grejna sezona”, rekao je on.

Što se tiče evropskog tržišta i povećanja količina gasa, Bajatović je ocijenio da, bez isporuke gasa iz Rusije, Evropa neće moći da obezbijedi energetsku stabilnost.

On je napomenuo da Srbija zbog sankcija EU energetskim i naftnim kompanijama u trećim zemljama u ruskom većinskom vlasništvu trpi velike pritiske, jer je “Naftna industrija Srbije” u većinskom vlasništvu ruskog “Gasproma”.

Bajatović je istakao da se treba osloniti na alternative, te da misli da će Srbija i dalje moći da se snabdijeva naftom iz Rusije, jer postoje i druge kompanije kao “Lukoil” i “Rosnjeft”, koje još nisu pod sankcijama, a postoji i američka, iranska i iračka nafta.

“Nisam zabrinut za naftu, ona je mnogo jednostavnija. Srbija će se snaći i za mazut. Možemo da ga zamenimo i nečim drugim”, rekao je Bajatović.

On je dodao da Srbija, BiH i Crna Gora imaju dovoljno struje i da mogu i da je izvoze.

“Završavamo gasifikaciju Srbije, čak razmatramo i Crnu Goru i, ako treba, gasovod do Banjaluke”, naveo je Bajatović.

On je ocijenio da su se Evropljani preigrali u ovoj situaciji uvođenja sankcija Rusiji zbog Ukrajine jer je došlo do manjka gasa u Evropi zato što “politika više rešava situaciju, nego tržište” i zbog trgovaca na berzi, koji koriste rat u Ukrajini da zarade.

“Amerikanci će prodati svoj gas, Rusi će i dalje će prodavati svoj gas, a Evropa će da plati ceh”, rekao je Bajatović, koji smatra da će “evorpski lideri koji su van realnosti upropastiti Evropu”, a da se Amerika “vratila” u Evropu, koja “treba da joj bude vazal i tržište”, javlja Srna.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender