20. 05. 2022.
U UKC Srpske svečano obilježen Svjetski dan osoba sa Daunovim sindromom

U UKC Srpske svečano obilježen Svjetski dan osoba sa Daunovim sindromom

U UKC Srpske svečano obilježen Svjetski dan osoba sa Daunovim sindromom

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci danas je svečano obilježen Svjetski dan osoba sa Daunovim sindromom – Djece Sunca.

Tokom programa su članovi Daun sindrom centra Banjaluka izveli vokalne numere, prikazani su kratki filmovi “Osamostaljivanje i radno osposobljavanje osoba sa Daunovim sindromom” i “Ekspresivne art tehnike”, a studenti defektologije su prezentovali stečena iskustva tokom obavljanja prakse u Daun sindrom centru.

Ambasador osoba sa Daunovim sindromom, direktor Univerzitetsko kliničkog centra Republike Srpske, Vlado Đajić, polaznicima programa osamostaljivanja i radnog osposobljavanja uručio je diplome za kuvare i konobare. Zna i da vole muziku pa je odlučio pokloniti sintisajzer.

Đajić je rekao je da su osobe sa Daunovim sindromom vesele i razdragane koje se raduju sitnim stvarima, te je savjetovao da svi treba da na život i svijet oko sebe gledaju sa većom ljubavlju, poštovanjem i željom da jedni drugima pomognu.

Direktor Daun sindrom centra Banjaluka Zoran Јelić rekao je da problem osoba sa Daunovim sindromom nije genetski defekt, već pogrešno natureni stavovi, a stigma je najjači neprijatelj porodica osoba sa smetnjama u razvoju.

– Od danas se priča šta to osobe sa Daunovim sindromom mogu, a ne šta one ne mogu! To su prije svega ljudi, pa tek onda osobe sa sindromom koje mogu sve što i ostali ljudi – dodao je Јelić.

Aleksandra Lakić /24/ i Kristijan Zeljković /22/ iz Daun sindrom centra kažu da vole raditi sve, najviše pjevati i plesati, dok Zeljković ističe da rado kuva i da je osvojio zlatnu medalju na takmičenju u Moskvi.

Daun sindrom centar je od 2020. godine postao ustanova socijalne zaštite pod nadležnošću Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, a ima komune na Јahorini i u Banji Vrućici.

U protekle dvije godine održavale su se brojne zdravstvene radionice, zbog kojih se o aktivnostima Daun centar saznalo na svim kontinentima ali je postao i nastavna baza za studente defektologije.

Daunov sindrom se javlja kao posljedica tzv. trizomije hromozoma 21. Umjesto dva hromozoma 21, u ovom sindromu ih je tri i zato se zove “trizomija 21“. Procijenjena učestalost pojavljivanja Daunovog sindroma je 1:1.700 živorođenih beba širom svijeta, javlja RTRS.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender