19. 05. 2022.

FIFA objavila pravila žrijeba za Mundijal

FIFA je objavila procerudu žrijebanja grupa za Svjetsko prvenstvo u Kataru 21. novembra do 18. decembra. Žrijeb će se održati u petak 1. aprila u Dohi od 17 časova po našem vremenu, a reprezentacije će biti razvrstane u četiri “šešira” na osnovu FIFA rang-liste koja će biti objavljena 31. marta.

Domaćin Katar će automatski dobiti poziciju A1, dok će sedam najbolje rangiranih selekcija popuniti prva mjesta u preostalih sedam grupa.

Reprezentacije od 8. do 15. pozicije će biti svrstane u “Šešir 2”, selekcije od 16. do 23. mjesta u “Šešir 3” i konačno u “Šeširu 4” biće selekcije rangirane od 24. do 28. mesta uz tri tima koja će se na Mundijal kvalifikovati kroz dva finala međunarodnih baraža i jedan pobjednik UEFA baraža.

Međunarodni baraž će se igrati 13. i 14. juna u Kataru, a nastupiće po jedna selekcija iz Azije, Južne Amerike, Centralne i Sjeverne Amerike i Okeanije.

Žreb će početi izvlačenjem selekcija iz “Šešira 1”, a završiće se sa reprezentacijama iz “Šešira 4”.

Prvo će se izvlačiti kuglica sa reprezentacijom, a potom druga kuglica iz “šešira” sa grupama čime će se određivati pozicija tima.

Reprezentacije iz iste konfederacije će biti razdvojene u svih osam grupa, osim selekcija iz UEFA koja ima 13 predstavnika.

U pet od osam grupa će međusobno igrati po dve evropske reprezentacije.

Za Svjetsko prvenstvo do sad su se kvalifikovali Srbija, Katar, Nemačka, Danska, Brazil, Francuska, Belgija, Hrvatska, Španija, Engleska, Švajcarska, Holandija, Argentina, Iran i Južna Koreja, javlja B92.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender