26. 06. 2022.
Riješite se hrkanja jednom zauvijek

Riješite se hrkanja jednom zauvijek

Riješite se hrkanja jednom zauvijek

Doktorka otkrila šta da preduzmete kako biste prestali da hrčete!

Spavanje je važno za opšte zdravlje, raspoloženje, produktivnost. Ako dijelite spavaću sobu sa osobom koja hrče, šanse da se zaista naspavate su daleko manje ili možda vi hrčete, pa svojim ukućanim “ne date” da se odmore…

Srećom, postoje neki trikovi koji mogu da pomognu da se riješite hrkanja, a krajnje su jednostavni.

Prvo, poza u kojoj spavate može da vam donese više štete nego koristi. Stručnjak za spavanje Narvan Amini kaže da nije preporučljivo da spavate tako da je brada previše spuštena ka grudima jer takav položaj blokira disajne puteve i dolazi do hrkanja.

Najbolji način da to izbjegnete je da spavate na boku, a pored toga, i ono što radite tokom dana može mnogo da utiče na hrkanje.

Stručnjak za spavanje ističe da fizička aktivnost tokom dana može da napravi veliku razliku: “Vježbanjem ćete skinuti nekoliko kilograma, ali i ojačati vratne mišiće i spriječiti hrkanje”.

Vjerovali ili ne, čak i to koliko često mijenjate posteljinu može da utiče na hrkanje. Dr Amini podsjeća da je jako važno da redovno mijenjate posteljinu kako biste uklonili alergene koji se na njoj zadržavaju, a koji takođe mogu biti uzrok hrkanja. Ona preporučuje da posteljinu mijenjate jednom nedjeljno, ali i da kućne ljubimce, ukoliko ih imate, držite izvan spavaće sobe jer njihove dlake i komadići kože koji otpadaju takođe mogu da budu alergeni.

(Mondo)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender