17. 05. 2022.
Banjalučanin pijan izazvao nesreću, dobio dvije i po godine zatvora

Banjalučanin pijan izazvao nesreću, dobio dvije i po godine zatvora

Banjalučanin pijan izazvao nesreću, dobio dvije i po godine zatvora

Savo Ponjević iz Banjaluke osuđen je na dvije i po godine zatvora jer je pijan upravljajući motociklom izazvao saobraćajnu nesreću kod prijedorske petlje, u kojoj je poginuo suvozač Darko Miljuš (30).

Njemu je presudu za krivičnog djela ugrožavanje javnog saobraćaja izrekao Okružni sud u Banjaluci.

Optuženom je izrečena kazna oduzimanja vozačke dozvole u trajanju od godinu dana, računajući od dana pravosnažnosti odluke, s tim da se vrijeme provedeno na izdržavanju kazne zatvora ne uračunava u vrijeme trajanja ove kazne.

“Ako je osuđeni upravljao motornim vozilom u periodu dok traje kazna oduzimanja vozačke dozvole, sud će ovu kaznu zamijeniti kaznom zatvora tako što će za svakih šest mjeseci oduzimanja vozačke dozvole odrediti jedan mjesec kazne zatvora”, navodi se u saopštenju Suda. Nesreća se dogodila 26. juna prošle godine oko 21.55 na teritoriji grada Banjaluka.

Ponjević se, prema navodima optužnice, upravljajući motociklom suzuki 750 na magistralnom putu Šargovac – Banjaluka, kretao desnom saobraćajnom trakom brzinom 110 kilometara na čas na dijelu puta gdje je ograničenje 80.

U tom trenutku, kako se navodi u optužnici, on je bio u alkoholisanom stanju, jer je poslije nesreće utvrđeno da je imao 1,61 g/kg alkohola u krvi.

Dalje je navedeno da je bio svjestan da zbog toga što je pijan i kreće se većom brizinom može nastupiti saobraćajna nesreća.

“Dolaskom u mjesto Šargovac, Ponjević nije držao potrebno rastojanje sa drugim vozilom, koje se kretalo ispred njega. Zatim je prednjim točkom motocikla udario u zadnji dio automobila pežo 207”, precizirano je u optužnici.

Vozač pežoa P.K. je zatim izgubio kontrolu nad vozilom i udario u stub ulične rasvjete.

“Od udara motocikl je pao na tlo, usljed čega je suvozač D.M. smrtno stradao od zadobijenih povreda u vidu uništenja vitalnih moždinskih centara u sklopu destrukcije mozga i preloma krova i baze lobanje”, navodi se u optužnici.

Nakon ove nesreće očevici, ali i vozači koji su se ubrzo zatekli na licu mjesta, pričali su o užasnim i uznemiravajućim scenama. Tvrde da je od siline udara motocikl u istoj sekundi bio u plamenu i eksplodirao.

“Vidio sam dva momka kako leže na putu, dok je motocikl između njih gorio. Oni se nisu pomjerali, scena je bila užasna. Ljudi su trčali da im pomognu, ali sam se bojao da bi i oni mogli biti povrijeđeni ako motocikl ponovo eksplodira”, ispričao je ranije jedan očevidac.

(Nezavisne novine)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender