25. 05. 2022.
Reagovanje Republičkog tužilaštva: Dodik iznio neistine i neargumentovane optužbe

Reagovanje Republičkog tužilaštva: Dodik iznio neistine i neargumentovane optužbe

Reagovanje Republičkog tužilaštva: Dodik iznio neistine i neargumentovane optužbe

Član Predsjedništva BiH iznio je neistine i pokazao nepoznavanje osnovnih pojmova i procedura u postupanju ovlašćenih službenih lica i tužilaca u otkrivanju i gonjenju učinilaca krivičnih djela, saopštilo je Republičko javno tužilaštvo povodom Dodikovih izjava ma konferenciji za novonare o istrazi ubistva načelnika kriminalističke policije u Prijedoru Radenka Bašića.

– Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine u svojoj izjavi poziva se na informacije koje je navodno dobio iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske,  pa se samim tim postavlja  pitanje ko je takve informacije plasirao i sa kojim ciljem, ali istovremno nameće i zaključak da je upravo plasiranje ovakvih informacija učinjeno s namjerom da se istraga skrene u pogrešnom pravcu, prikriju propusti određenih policijskih službenika, učinjeni prilikom provođenja mjera bezbjednosti  načelnika Radenka Bašića,  a za učinjene propuste okrive  tužilaštva – stoji u saopštenju.

Navodi se da po prvi put od osnivanja tužilaštava, Okružno javno tužilaštvo u Prijedoru, Republičko javno tužilaštvo Republike Srpske i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine sinhronizovano rade na otkrivanju i dokazivanju organizovanog kriminala, a upravo djelovanje organizovanih kriminalnih grupa imalo je za posljedicu lišavanje života načelnika Radenka Bašića.

 – Ne postoji nijedan zahtjev Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske koji nije ozbiljno razmotren i kojem nije udovoljeno. Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske  postupa po naredbama i radi pod nadzorom i u koordinaciji ova tri tužilaštva. Nijedna radnja pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske nije preduzeta, niti je dogovoren pravac djelovanja, a da o tome  nisu upoznata sva tri tužilaštva, a sve u cilju otkrivanja i pronalaženja učinioca ovog krivičnog djela- navodi se u saopštenju, prenosi Glas Srpske.

Navodi koje je iznio član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, smatraju u Republičkom tužilaštvu, usmjereni su na omalovažavanje rada tužilaštava, pa čak i na targetiranje pojedinih tužilaca od strane pojedinih državnih struktura, sa ciljem stavljanja pod kontrolu tužilaštava i određenih djelova Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske koji nisu pod političkim uticajem.

 – Informacije na koje se poziva član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a koje nisu tačne, očigledno dolaze iz struktura Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske koje ne učestvuju u istrazi i prikupljanju dokaza, već iste plasiraju s namjerom prikrivanja vlastitih propusta i nezakonitih komunikacija i radnji sa pripadnicima organizovanih kriminalnih grupa, pokušavajući na taj način  kriminalizovati tužioce i časne policijske službenike koji intenzivno rade na otkrivanju i gonjenju učinioca ovog teškog krivičnog djela koje je potreslo cjelokupnu javnost BiH i regiona- kažu u Republičkom tužilaštvu.

Naglašavaju da će tužilaštva ostati dosljedna isključivo Ustavu i  zakonima,  nezavisna  od politike i izvršne vlasti i neće pasti pod uticaj bilo kojih kriminalnih ili političkih struktura koje žele da tužilastva stave u službu zaštite pojedinih političkih ili kriminalnih lica.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender