23. 05. 2022.

“Umjesto što kuka, Dodik treba da radi svoj posao”: Pandurević o zabranama ulaska u BiH

‘SNSD i njihovi najviši funkcioneri u institucijama BiH, Zoran Tegeltija i Milorad Dodik, ne mogu pobjeći od svoje odgovornosti za zabranu ulaska u BiH državljanima Srbije, uglednim intelektualcima, jer ne vrše svoju zakonsku obavezu nadzora nad radom OBA“, izjavila je Aleksandra Pandurević, član Glavnog odbora SDS.

Nadzor nad OBA ne vrši ni Zajednička komisija za nadzor nad radom OBA koja se uopšte ne sastaje, a na čije čelo su Milorad Dodik i SNSD izabrali Nermina Nikšića, a ne Mirka Šarovića. Za anarhiju koja nam se dešava najviše su odgovorni funkcioneri SNSD u institucijama BiH“, pojasnila je Pandurevićeva. 

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, kaže ona, prema članu 7. Zakona o OBA, mogao je od OBA zatražiti podatke o licima kojima je zabranjen ulazak u BiH i razlozima zabrane:

”Ukoliko postoji sumnja da je došlo do zloupotreba, Dodik je morao od glavnog inspektora OBA zatražiti da izvrši inspekciju, reviziju ili istragu. Umjesto što kuka, treba da radi svoj posao. A da radi svoj posao ne bi bilo razloga za žalopojke niti bi se dešavale ovakve stvari.” 

Pandurevićeva podsjeća da Zakon o OBA precizira obavezu da se Zajednička komisija za nadzor da radom OBA sastaje najmanje dva puta godišnje, i objašnjava:

”Кomisija se od 2018.godine do danas sastala samo dva puta, u januaru i februaru 2020.godine kada je konstituisana.

S druge strane, predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, prema članu 9.  Zakona o OBA, nadzire rad OBA i snosi političku odgovornost za njen rad. Takođe, on je na čelu Izvršnog obavještajnog odbora koji treba da održava jednom mjesečno i ima pravo da od OBA traži sve informacije, kao i reviziju i istragu ako postoji sumnja da je došlo do nekih zloupotreba i nezakonitosti.”

 ”Tegeltija spava dubokim snom, kao da ga se sve ovo ne tiče. Zato što on ne radi svoj posao, dešavaju se ovakve stvari koje unose ogromno uznemirenje u javnosti.

Umjesto da je upalio sve alarme u slučaju zabrane ulaska u BiH profesoru Milošu Кoviću i slučaj istražio do kraja, Tegeltija je nastavio da spava, pa su se desile zabrane Goranu Petronijeviću, generalu Bratislavu Dikiću i ko zna kome još. To što je Tegeltiji mrsko da ide na posao u Sarajevo je njegov problem, ali zbog toga se ne smije dozvoliti ponižavanje i šamaranje Republike Srbije i njenih intelektualaca”, naglašava Aleksandra Pandurević.

 Nedopustivo je i bruka za BiH, ističe Pandurevićeva, da se intelektualci stavljaju u isti koš sa opasnim teroristima i kriminalcima, samo zato što njihovi stavovi i razmišljanja nisu po nečijem ukusu.

”Još veća bruka je saučesništvo Republike Srpske u tome jer se sve dešava zbog inertnosti njenih funkcionera u institucijama BiH. Кada ste čuli da je u vrijeme vlasti SDS-a u Savjetu ministara nekome iz Srbije zabranjen ulazak u BiH?

Nije nikada jer je Mirko Šarović, kao član Izvršnog obavještajnog odbora, jednom mjesečno detaljno pretresao rad OBA i imao uvid i kontrolu nad svakom operacijom OBA. Neka ove iz SNSD ne bude sramota da ga pitaju kako se radi, rado će im pomoći jer je to interes Republike Srpske”, zaključuje Pandurevićeva, javlja BN.  

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender