20. 05. 2022.
Frizer-umjetnik pravi nesvakidašnja djela od pramenova kose

Frizer-umjetnik pravi nesvakidašnja djela od pramenova kose

Frizer-umjetnik pravi nesvakidašnja djela od pramenova kose

Svakih nekoliko mjeseci, kada Džestoni Garsija posegne za električnom mašinicom i prinese je svojoj glavi, on se ošiša, ali istovremeno skuplja materijal za svoja umjetnička djela.

Uz pomoć tankog kista i prozirne, lepljive smole, suvlasnik frizerskog salona u Manili po bijelom platnu prosipa sakupljene pramenove kose, što traje između dva i pet sati. Od neuobičajenog materijala stvara upečatljive umjetničke slike muzičara i glumaca.

Ovaj je 32-godišnjak zapravo pomorac. Zbog toga na plovidbama brodom provede i do osam mjeseci godišnje, a u nedostatku adekvatnih umjetničkih potrepština, poput boja i blokova za skice, Garsija je 2021. odlučio da upotrebi vlastitu kosu za svoja umjetnička djela.

Započeo je s autoportretima, a na kraju se prebacio na “slikanje” slavnih osoba. Veći dio vremena koje provodi na moru umjesto u frizerskom salonu koristi samo vlastitu kosu, a ponekad, kad mu ponestane materijala, primoran je da ošiša i svoje zaliske.

Garsija kaže da mu izrada slika pomaže da ublaži stres, jer duga putovanja brodom utiču na njegovo fizičko i mentalno zdravlje, javlja Hina.

“Moramo pokušati da pronađemo neki izlaz da bismo uspjeli da se nosimo s depresijom. Za mene je to umjetnost”, rekao je, dodavši da mu je najveća želja da prodaje portrete koje izradi.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender