26. 06. 2022.

Jelena Trivić: Gdje je Tegeltija?

Šta radi predsjedavajući Savjeta ministara, g. Tegeltija, koji po Zakonu o OBA direktno nadzire njen rad, koordiniše aktivnosti i predsjedava Izvršnim obavještajnim odborom koji direktno kontroliše rad Agencije? Da li je sazvao sjednicu odbora…?

– Već nekoliko državljana Republike Srbije su vraćeni sa graničnih prelaza zbog zabrane ulaska u BiH, a javnost se s pravom pita koliko ih se još nalazi na spisku za zabranu. Кoliko još Srba neće moći da uđe u BiH, jer nekome u Sarajevu očigledno smeta sloboda mišljenja i javnog izražavanja?

U vezi ovog pitanja nije dovoljna javna osuda putem saopštenja za medije već su potrebne konkretne akcije srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH i to onih koji imaju direktne nadležnosti i veze sa radom OBA-e, a to su predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija i srpski član predsjedništva Milorad Dodik.

Najviši funkcioneri iz Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH svojim nečinjenjem djeluju kao saučesnici u represiji koja se vrši nad građanima Srbije – rekla je potpredsjednica PDP-a i narodni poslanik Jelena Trivić. 

Ona je istakla da je Predsjedništvo BiH odgovorno da prima obavještajne podatke, što implicira da je i Milorad Dodik bio upućen i u ove aktivnosti Obavještajno-bezbjednosne agencije: 

– Da li je g. Dodik upućen u zakonsku odredbu da je Predsjedništvo BiH odgovorno i da usmjerava glavnog inspektora da izvrši inspekciju, reviziju ili istragu, koja se tiče aktuelnih ili potencijalnih problema u vezi s radom Agencije i šta je uradio po tom pitanju?

Ništa! On jedino zna da se pojavi na sjednici Predsjedništva, brže-bolje pobjegne sa iste, izgalami se o tobožnjem patriotizmu na konferenciji za medije, sjedne u helikopter i odveze se, dok su Srbi postali legitimna meta represije političkog Sarajeva – istakla je Trivićeva.

Trivićeva naglašava da Savjet ministara ima direktne ingerencije nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH. 

– Šta radi predsjedavajući Savjeta ministara, g. Tegeltija, koji po Zakonu o OBA direktno nadzire njen rad, koordiniše aktivnosti i predsjedava Izvršnim obavještajnim odborom koji direktno kontroliše rad Agencije?

Da li je sazvao sjednicu odbora koji je dužan da sazove jednom mjesečno? Da li je zatražio podatke i obrazloženje o zabrani ulazaka i kao neko ko, što je opet decidno navedeno u zakonu, snosi političku odgovornost za rad Agencije uticao da se ovaj progon zaustavi?

Ovo su retorička pitanja, jer smo od gospodina Tegeltije već navikli da ne radi ništa, osim što sve pušta svojim saradnicima iz SDA – rekla je Trivićeva. 

Navela je da od vlasti očigledno ne možemo očekivati da bilo šta uradi, osim da prosipa neistine i lažno brani srpstvo, tako da će opozicija preuzeti naredne korake, koji su već dogovoreni sa poslanicima u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender