28. 06. 2022.
Višković: Vlada Srpske radi na obuzdavanju inflacije kroz pomoć stanovništvu i investicije

Višković: Vlada Srpske radi na obuzdavanju inflacije kroz pomoć stanovništvu i investicije

Višković: Vlada Srpske radi na obuzdavanju inflacije kroz pomoć stanovništvu i investicije

Vlada Republike Srpske radi na obuzdavanju inflacije kroz pomoć najugroženijim kategorijama stanovništva, očuvanjem kupovne moći građana povećanjem plata, penzija, boračkih dodataka i socijalnih davanja, te kroz investicije, rekao je danas premijer Radovan Višković.

On je rekao da je u februaru u odnosu na isti mjesec prošle godine rast cijena 7,2 odsto, a u odnosu na januar 1,3 odsto.

-Rast plata koje smo kod kreiranja budžeta preventivno radili u ovom momentu još preklapa taj rast inflacije. Imamo osam i nešto procenata rast plata i tu situaciju pratimo. U onom momentu kad dođemo na taj balast mi ćemo ići dalje sa povećanjem plata, penzija i svih davanja – rekao je Višković novinarima.

On je rekao da su investicije takođe mehanizam u borbi protiv „zla koje nas je zadesilo“.

-Svi smo očekivali da jenjavanjem virusa korona idemo u neko normalno vrijeme i aktivnosti. Nažalost nije tako, desila se ova ukrajinska kriza koja nas je pogodila sve – istakao je Višković.

On je rekao da divljanje cijena sirovina i energenata izaziva lančanu reakciju, dodajući da je Republika Srpska srećna jer ima dovoljno električne energije kao jednog od osnovnih resursa.

-Sa normalnim upravljanjem tim resursom štitimo se koliko je moguće. Imamo sreću i da cijena gasa ni u jednom momentu nije pogodila Republiku Srpsku kao što je pogađala susjedne zemlje ili EU. Imali smo dogovor sa Ruskom Federacijom koji je u potpunosti ispoštovan sa „Gaspromom“ i imali smo povlaštenu ili zaštićenu cijenu – istakao je Višković.

Višković je podsjetio da je Vlada putem Narodne skupštine Republike Sprske pokrenula proceduru ukidanja akcize na naftu i natne derivate i oslobađanje osnovnih životnih namirnica od PDV-a.

On je dodao da je Vlada Srpske nabavila određene količine osnovnih životnih namirnica.

-Ako bude potrebno intervenisaćemo i sa određenim namirnicama na tržištu kako bi spriječili eventualnu nestašicu, a isto tako i divljanje cijena. Imamo dovoljne količine i brašna i ulja. Imamo redovne lance snabdijevanja i učinićemo sve da to tako ostane i u narednom periodu – istakao je Višković.

Premijer Srpske kaže da je i Udruženje mladih ekonomista Republike Srpske usmjerilo svoju ovogodišnju Konferenciju za ekonomski razvoj ka davanju odgovora na inflatorna kretanja, digitalizaciju i promet nekretninama.

-Ne treba zaboraviti da i u prometu nekretninama, u sklopu svih ovih inflatornih ili energetskih divljanja, na neki način nastaju znatni poremećaji koji utiču na to da mladi ljudi imaju problema da na povoljan način dođu do nekretnine koja je preduslov normalnog života i razvoja jedne porodice – rekao je Višković.

Višković je rekao da je Vlada Srpske podržala aktivnosti Udruženja mladih ekonomista te da očekuje da na panelima Konferencije dođu do zaključaka i smjernica koji će Vladi poslužiti u kreiranju najboljih odluka i mjera.

Konferencija za ekonomski razvoj „Know How – For economic growth“ održava se danas u Banjaluci, uz prisustvo predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović, premijera Viškovića i ministara u Vladi Srpske, javlja Srna.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender