11. 08. 2022.

Sezona je alergija: Uz ove napitke olakšajte tegobe

“Sezona alergija” je uveliko počela, a čini se da sve veći broj ljudi reaguje na polen. Narodni travari imaju dvije prirodne recepture za rješavanje ovih tegoba. Umjesto lijekova, biće vam potrebne dvije biljke, a jedna zbog pregršt korisnih sastojaka može zamijeniti i meso.

Travari preporučuju list crne ribizle. To je ukusno voće, dobar sok, ali list je izuzetno ljekovit. Preporučuje se ljudima koji pate od alergija, ali i drugih autoimunih bolesti koje su zapravo pretjerana reakcija. .

“Trebalo bi da se potraži u biljnim apotekama ili prodavnicama zdrave hrane. Naravno, ukoliko imate ribizile, bilo bi dobro da osušite i da ostavite zalihu lista kako biste ga imali tokom čitave godine. Može da se sadi u gradskim uslovima,.

Čaj se priprema tako što se jedna supena kašika sušene biljke prelije šoljom ključale vode. To se promiješa, poklopi, ostavi se da stoji pola sata ili 45 minuta i onda se popije dok je toplo. Trebalo bi 2 do 3 šolje dnevno, ali važno je početi ranije, prije nego što se pojavi izazivač alergije. .

“Druga biljka je kopriva. Nju ne upotrebljavamo dovoljno, a izuzetno je moćna biljka. Pored toga što nam može pomoći u alergijskim reakcijama, ona poboljšava krvnu sliku, jako dobro djeluje na mokraćne kanale, poboljšava nivo željeza. Važno je znati da je jako dobra kaša od koprive, pripremljena kao špinat, posebno za ljude koji imaju artritis. Oni bi trebalo bar dva puta nedjeljno da jedu kašu od koprive.

Kopriva po energetskoj vrijednosti ne može da zamijeni meso, ali po vrlo korisnim sastojcima, prvenstveno po željezu – može. 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender