29. 05. 2022.
Krv darovalo 400 banjalučkih maturanata

Krv darovalo 400 banjalučkih maturanata

Krv darovalo 400 banjalučkih maturanata

Oko 400 učenika završnih razreda 11 srednjih škola iz Banjaluke učestvovalo je proteklih dana u proljećnoj akciji dobrovoljnog davanja krvi, koju je organizovao Crveni krst Banjaluka.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je da darivanje krvi, naročito kada je riječ o mladim davaocima, predstavlja više od samog čina davanja.

“To znači da naši učenici imaju empatiju prema sugrađanima i da imaju visok nivo svijesti o značaju da brinu i pomažu drugima”, rekla je Trivićeva, koja je danas u Zavodu za transfuzijsku medicinu Srpske posjetila učenike banjalučke Medicinske škole koji daruju krv.

Ona je napomenula da je riječ o tradicionalnim akcijama koje se provode u proljeće i na jesen, a u kojima učestvuju srednjoškolci iz cijele Republike Srpske.

Trivićeva je ovu akciju podržala tako što se pridružila učenicima i darovala krv, te pozvala i druge da slijede ovaj pozitivni primjer.

Direktor Zavoda za transfuzijsku medicinu Republike Srpske Gordana Guzijan istakla je značaj ovih akcija, jer se srednjoškolci prvi put susreću sa ovakvom vrstom zdravstvene djelatnosti i u prilici su da pokažu humanost.

“Ove akcije se organizuju sa srednjim školama širom Srpske dva puta godišnje i veoma smo zadovoljni zainteresovanošću omladine za učešće u njima, jer time pokazuju da su svjesni toga koliko je značajno da budu humani i da pomognu sugrađanima kojima je to potrebno”, rekla je Guzijanova.

Dalibor Đajić iz Crvenog krsta Banjaluka rekao je da je davalaštvo krvi najznačajnija aktivnost Crvenog krsta s ciljem promocije ovog humanog čina, kako bi broj davalaca bio što veći.

“Trebalo bi da više radimo na promociji dobrovoljnog davalaštva, pa i među učenicima nižih razreda srednjih, ali i osnovnih škola kako bismo podigli svijest kod mladih o značaju darivanja krvi i usmjerili ih u tom pravcu“, rekao je Đajić, javlja Srna.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender