26. 06. 2022.
Mihajlović: Rudare ugušio metan, nije bilo eksplozije

Mihajlović: Rudare ugušio metan, nije bilo eksplozije

Mihajlović: Rudare ugušio metan, nije bilo eksplozije

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je na konferenciji za novinare u rudniku „Soko“ da se nije desila eksplozija u tom rudniku, već da su se poginuli rudari ugušili zbog visoke koncentracije metana.

– Velika je tuga, poginulo je 8 rudara rudnika „Soko“, jutros u 4.10 su se ugušili. Nije bilo eksplozije, porast metana je bio uzrok, rudari su se ugušili. Tela su na putu za Niš, da se izvrši obdukcija, istražni organi rade svoj posao, verujem da će ubrzo imati napismeno uzroke ovih dešavanja – naglasila je Mihajlović saopštavajući prve rezultate istrage.

Kako je rekla, rudnik je metanski, a opskrbljen je svom potrebnom opremom i monitoringom.

– Imamo snimljen svaki sekund. Nije bilo eksplozije, ugušili su se od visoke koncentracije metana – rekla je.

Ministarka je poručila da će država pomoći svim porodicama.

– Sastaćemo se kao vlada, kao što će i rudari čitave ‘Resavice’ pomoći. Iza osam rudara ostalo je 12 dece, jedna beba koja se rodila početkom ove godine. Naše je da učinimo sve da ne budu zaboravljeni – kazala je Mihajlović, prenose srpski mediji.

Jedan povrijeđeni rudar ispričao je za „Blic“ da najviše metana u rudniku ima baš na proljeće.

– Tuga, brate. Ranije, 1998. godine je poginulo 29 rudara, sad osam. Metana najviše ima u proljeće, tad se nakupi u jami. Ja radim to 20 godina, ne plašim se, sačuvao me Bog. Silazim u jamu i ne razmišljam – kaže rudar.

U nesreći su stradale njegove kolege Darko Zlatković (43), Nenad Trivunac (37), Radovan Grujić (47), Petar Petrović (31), Branko Čokorilo (56), Branislav Zlatanović (55), Bratislav Živković (59) i Bojan Stajić (34). Šestorica stradalih rudara su iz Aleksinca, jedan iz Vranja i jedan iz Soko Banje.

Većina povređenih rudara prebačena je u bolnicu u Aleksincu, a dvoje njih u UKC Niš.

Izvlačenje zarobljenih rudara trajalo je nekoliko sati.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender