22. 05. 2022.
Timosenko: Ukrajina i Rusija razmijenile zarobljenike

Timosenko: Ukrajina i Rusija razmijenile zarobljenike

Timosenko: Ukrajina i Rusija razmijenile zarobljenike

Rat u Ukrajini traje 38 dana. Međunarodni komitet Crvenog krsta saopštio je u petak da je odložio za danas pokušaj evakuacije civila iz Marijupolja nakon što su uslovi onemogućili nastavak akcije.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov najavio je da će Rusija ojačati svoje zapadne granice kako nikome ne bi palo na pamet da je napadne, nakon što su, kako tvrde ruski zvaničnici, ukrajinski helikopteri u petak gađali skladište nafte u ruskom gradu Belgorodu, što Kijev negira.


Ukrajina i Rusija razmijenile su zarobljenike, izjavio je zamjenik šefa kabineta ukrajinskog predsjednika Kirilo Timošenko.
Poznato je da je oslobođeno 86 ukrajinskih vojnika, Timošenko nije rekao koliko je ruskih vojnika razmijenjeno, ali je kazao da je dogovor rezultat tekućih mirovnih pregovora, prenio je Rojters.

Zelenski: Kijev predao nacrt bezbjednosnih garancija

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da je njegova zemlja razmijenila nacrt dokumenata oko bezbjednosnih garancija sa brojnim zemljama.
“Potrebne su nam bezbjednosne garancije brojnih država”, kazao je Zelenski u intervjuu za “Foks njuz”, dodavši da se to odnosi i na članice NATO, kao i zemlje koje nisu dio Alijanse.
Član kijevske delegacije Aleksandar Čali rekao je da Ukrajina pristala da na neutralan i nenuklearni status, ako joj se daju sigurnosne garancije koje po sadržini i formi treba da budu slične članu 5 Sjevernoatlantskog sporazuma.
Prema njegovim riječima, garancijama bi se predviđala vojna pomoć i uspostavljanje zone zabrane letenja nakon tri dana konsultacija u cilju pronalaženja diplomatskog riješenja.
Zelenski je naveo da Kijev želi da garanti, uz SAD, Britaniju, Njemačku i Tursku, budu i zemlje koje su se same ponudile oko bezbjednosnih garancija.
On je rekao da su, među zemljama koje su se ponudile, Izrael i Irska.
“Željeli bismo i Kina da se uključi. Rusija bi prevashodno trebalo da bude dio tog sporazuma takođe, jer će to biti dogovor između Ukrajine i Rusije. Rusija bi trebalo da bude vezana mirovnim sporazumom, jer je učesnik konflikta”, kazao je Zelenski.

Ukrajina: Ruske rakete pogodile gradove Poltavu i Kremenčuk

Ruski projektili pogodili su dva grada u centralnoj Ukrajini, oštetivši infrastrukturu i stambene zgrade, rekao je guverner regiona Poltava Dmitri Lunjin

“Jedan udar rakete pogodio je objekat u Poltavi, dok se u Kremenčuku dogodilo više napada ovog jutra”, objavio je Lunjin poruci na Telegramu.

Pentagon: Šaljemo vojnu opremu Ukrajini vrijednu 300 miliona dolara

Američko ministarstvo odbrane saopštilo je da će poslati dodatnu vojnu opremu ukrajinskim snagama u vrijednosti od 300 miliona dolara.

Portparol Pentagona Džon Kirbi naveo je da će u novoj isporuci oružja biti laserski navođene rakete, bespilotne letjelice, a biće obezbjeđene i komercijalne usluge satelitskog snimanja.

SAD uvele sankcije za 120 ruskih i bjeloruskih kompanija

Američko ministarstvo trgovine dodalo je 120 ruskih i bjeloruskih kompanija, uglavnom povezanih sa vojskom, na spisak onih kojima je ograničena nabavka dobara od Sjedinjenih Američkih Država.

Zelenski: Rusija priprema za nove udare u Donbasu i Harkovu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da je vojna situacija na istoku zemlje ostala izuzetno teška i da se Rusija priprema za nove udare u regionu Donbasa i gradu Harkovu.

Zelenski je u video obraćanju rekao da se ruske trupe na sjeveru zemlje povlače, polako, ali primetno.

Njujork tajms: SAD će raditi na prebacivanju tenkova sovjetske proizvodnje u Ukrajinu

SAD će raditi sa saveznicima na prebacivanju tenkova sovjetske proizvodnje u Ukrajinu, radi podrške odbrani u regionu Donbasa, objavio je Njujork tajms pozivajući se na američkog zvaničnika.

Prebacivanje tenkova, koje je zatražio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, počeće uskoro, rekao je neimenovani zvaničnik.

Zvaničnik je odbio da kaže koliko tenkova će biti poslato i iz kojih zemalja bi dolazili.

(Glas Srpske, agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender