26. 06. 2022.
Dodik: Srpska sama može organizovati izbore

Dodik: Srpska sama može organizovati izbore

Dodik: Srpska sama može organizovati izbore

Republika Srpska će na izborima dobiti demokratsku vlast, a postoji i varijanta da sama organizuje izbore, izjavio je danas srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

“Nama je izborni proces otrgnut, kao i mnoge druge stvari. Republika Srpska je subjekat izbornog procesa, a na nivou BiH se sastavljamo i niko se ne bira na ovom nivou. To govori o intenciji onih koji su stvarali Dejtonski sporazum da subjektivitet nad izborima preda entitetima”, rekao je Dodik novinarima.

On je ponovio da Republika Srpska nema koristi od BiH i da je radi toga zaustavljena u razvoju.

“Čitam ovih dana izjave da ne bi bilo ove krize i da sam kriv što nema dogovora u Federaciji BiH da su lideri Republike Srpske pristali da se član Predsjedništva BiH bira u parlamentu BiH, što je antidejtonski i antiustavno. Znači da smo uvijek krivi, što je nevjerovatno. Na stolu može samo biti ustavan izbor članova Predsjedništva BiH”, rekao je Dodik i naveo da se neće ponašati antiustavno.

On je ponovio da se pitanje imovine neće rješavati na nivou BiH, jer je ovo pitanje riješeno Dejtonskim sporazumom i Ustavom.

“To što sada pokušavaju putem Ustavnog suda da ruše Ustav nećemo prihvatiti”, kategoričan je Dodik.

Komentarišući izbore u Srbiji, Mađarskoj i Sloveniji, Dodik je ocijenio da Srpska ima odlične odnose sa postojećim strukturama u Srbiji i Mađarskoj.

“Postoje različiti rezultati izbora, a jedan od njih jeste da ostane sadašnja vlast u Srbiji, a isto je moguće i u Mađarskoj. Vjerujem da će tako i ostati, jer je volja naroda takva i da će u demokratskoj proceduri to biti i ojačano”, rekao je Dodik, javlja Srna.

Kada je riječ o Sloveniji, kaže Dodik, ova zemlja je pokazivala interesovanje za BiH, a slovenački predsjednik Borut Pahor je pitao zašto se BiH ne raziđe.

Facebook stranica, marketing Kontakt radija: 051/927 000

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender