28. 06. 2022.
Banjaluka: Sutra protest radnika Centra za rehabilitaciju i zapošljavanje invalida

Banjaluka: Sutra protest radnika Centra za rehabilitaciju i zapošljavanje invalida

Banjaluka: Sutra protest radnika Centra za rehabilitaciju i zapošljavanje invalida

Radnici Centra za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida u Banjaluci, njih 26 koji su u generalnom štrajku od 10. februara, sutra će svoje nezadovoljstvo iskazati okupljanjem u parku “Mladen Stojanović”.

U upravi kažu da je štrajk izgubio smisao, da je neophodno obezbijediti samoodrživost centra i smanjiti broj zaposlenih.

Radnici koji su u štrajku kažu da gotovo dva mjeseca za njihove probleme nadležni nemaju sluha. Traže smjenu rukovodstva koje je, ističu, uništilo firmu i podijelilo radnike. Tvrde da im doprinosi nisu uplaćivani godinama, a plate kasne mjesecima.

– Јuče nam je uplaćena januarska plata. Ne znamo da li je u skladu za zakonom što se tiče doprinosa. Do sada nam nisu uplaćivani ti doprinosi. Trebalo bi valjda od ove godine, po zakonu, da bude uplaćena plata uz doprinose. Platu smo dobili, ali kasni nam februarska, sad martovska u aprilu treba da bude, znači ni to – kaže Miroslav Gnjatović predsjednik Štrajkačkog odbora.

Dodaju da su uslovi u kojima rade loši i da nemaju odgovarajuću opremu za rad.

Vršilac dužnosti direktora Centra Željko Ubiparip ističe da je štrajk izgubio smisao i poprimio lični interes. Kaže da neki ljudi znaju da će dobiti otkaz jer ne zadovoljavaju na radnom mjestu, te da im se ne isplati da štrajk bude prekinut.

– U tom smislu je lični interes poprimio, odjednom je ispalo da im direktor smeta, u prvom planu. Činjenično stanje je – zbog samoodrživosti firme sigurno neće svi započeti rad, bio direktor ja ili ne, to nema veze. Јasne instrukcije su dobili od ministarstva – mora se voditi firma ka samoodrživosti – istakao je Željko Ubiparip vršilac dužnosti Centra za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida Banjaluka.

U Centru je trenutno zaposlen 51 radnik, ali kako Ubiparip navodi sa ovim brojem radnika ne može se pozitivno poslovati. Štrajk je, kaže, u pitanje doveo i poslove koje su dogovorili. Iz resornog ministarstva danas se, o ovom pitanju, nisu oglašavali.

(RTRS)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender