11. 08. 2022.
Nastavak rekonstrukcije centralne pješačke zone (FOTO)

Nastavak rekonstrukcije centralne pješačke zone (FOTO)

Nastavak rekonstrukcije centralne pješačke zone (FOTO)

Treća faza, odnosno nastavak rekonstrukcije centralne pješačke zone zvanično je počela.

Prema riječima gradonačelnika Draška Stanivukovića, na zadovoljstvo mnogih, Banja Luka je ovih dana jedno veliko gradilište, što će svakako doprinijeti tome da se izgled našeg grada promijeni u svakom pogledu.

Dodaje kako će najuži centar dobiti najljepše, moderno ruho.

-Ova rekonstrukcija je važna za turizam u našem gradu. Oko milion KM je planirano za ovu rekonstrukciju, a naša želja je da sve ovo bude završeno i prije nego što je predviđeno. Dakle, rok za izvođenje radova je šest mjeseci, a mi ćemo dati sve od sebe da radovi budu završeni u rekordnom roku, ukoliko je moguće već za četiri mjeseca – rekao je on.

Dodano, želja gradske administracije jeste da se u potpunosti pomogne vlasnicima ugostiteljskih objekata koji rade ovdje, te su za njih predviđene i određene subvencije, a sve kako bi lakše prebrodili period dok traju radovi.

-Obavili smo nekoliko razgovora sa njima, želimo da pokažemo pažnju prema onima koji posluju ovdje – poručio je gradonačelnik.

Kako kaže, gradska administracija u planu ima da od centralne zone grada napravi jednu potpuno novu razglednicu, navode iz Gradske uprave.

-Ulažemo u centar grada, ulagaćemo i u Kastel, želimo da kuću Milanovića pretvorimo u gradski muzej. Radimo i modernizaciju ulica u užem centru grada. Građevinska sezona traje od marta i na to smo ponosni – zaključio je gradonačelnik.

Savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti Milada Šukalo istakla je kako je ovo ambiciozan plan, ali kako će uspjeti da ga realizuju zajedničkim snagama.

Dodaje kako su u sam projekat ušli pažljivo i sa širom otvorenim vratima prema svima koji rade na ovom lokalitetu.

-Radovi ne mogu da se izvode u zimskom periodu, ali smo uradili sve što je u našoj moći da ovaj proces za ugostitelje bude što bezbolniji. Njihovi komentari su išli u pravcu da je ovo period kada ovi lokali imaju najviše gostiju, te smo odlučili da subvencionišemo njihove zaposlene, ne samo do kraja radova, nego do kraja kalendarske godine – rekla je savjetnica gradonačelnika.

Dodatno, poručila je da su ih oslobodili svih naknada kada su bašte ugostiteljskih objekata u pitanju.

-Uz to, dali smo saglasnost da mogu da koriste objekte sa strane za svoje bašte. Grubi radovi će trajati mjesec i po dana, pa ćemo parcijalno nakon toga prilagođavati parcele i omogućavati im da rade – poručila je ona.

Dodaje kako je ova lokacija u proteklom periodu bila zapuštena, te da će se to sada promjeniti.

-Naša želja je da ovaj lokalitet živi i tokom zimskih mjeseci, da organizujemo zimski market i da sve naše aktivnosti budu ovdje – dodala je savjetnica.

Ovlašteni potpisnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve, Jelena Kos rekla je kako je ovo treća, ujedno i najzahtjevnija faza ovog projekta.

-Stoga, molimo vlasnike ugostiteljskih ovjekata i sve naše građane da budu strpljivi – poručila je ona.

Za ovaj projekat novac je obezbijeđen rebalansom budžeta, a izvođač radova je preduzeće „Gradip“ a.d. Prnjavor.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender