11. 08. 2022.
Razgovarali Vučić i Putin

Razgovarali Vučić i Putin

Razgovarali Vučić i Putin

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, koji mu je čestitao na ubjedljivoj pobjedi na predsjedničkim izborima i na veoma značajnoj pobjedi SNS na parlamentarnim izborima.

Putin je poželio predsjedniku Vučiću sreću i uspjeh na odgovornoj dužnosti šefa države i napredak Srbije u narednih pet godina, uz uvjerenje da će Srbija i Rusija sačuvati istinski prijateljske odnose, saopštila je pres služba predsjednika.

Predsjednik Srbije je zahvalio na čestitkama i rekao da će Srbija nastaviti da vodi politiku evropskog puta, uz očuvanje svojih iskrenih i tradicionalnih prijateljskih odnosa sa Ruskom Federacijom.

Dvojica predsjednika analizirali su ekonomsku situaciju i bilateralne odnose u sferi energetike i trgovinske razmjene, koja je u 2021. i u prva dva mjeseca 2022. godine zabilježila rast, što je dobar znak uspješne saradnje.

Vučić je upoznao predsjednika Putina sa teškoćama sa kojima se Srbija suočava prilikom uvoza sirove nafte i izrazio uvjerenje da će rukovodstva Gaspromnjefta i Srbije, kao i partneri iz EU, naći izlaz iz takve situacije.

Takođe, Vučić i Putin su konstatovali da dugogodišnji ugovor za gas, koji je imala Srbija, ističe 31. maja, te da je neophodno u najkraćem vremenskom periodu pokrenuti razgovore o cijeni, količinama i drugim uslovima nabavke ovog, za Srbiju, važnog energenta.

Na kraju, Putin je informisao Vučića o događajima u Ukrajini i razlozima kojima se Rusija rukovodila za sprovođenje, kako je Putin rekao, operacije u Ukrajini, a predsjednik Vučić se pozvao na, Putinu već dobro poznate stavove Srbije, i zaključke Savjeta za nacionalnu bezbjednost, izrazivši nadu da će se sukob u Ukrajini okončati u najkraćem periodu.

Srpski i ruski predsjednik za osam godina su se sreli 19 puta, javlja Tanjug.

Prvi sastanak bio je 2014. godine. Vučić i Putin prvi put su se sastali 7. jula u Moskvi, kada je bilo riječi o “Južnom toku” i saradnji dviju zemalja. Posljednji susret bio je 25. novembra 2021. godine.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender