17. 05. 2022.
Dodik: Srpska sama može organizovati izbore

Dodik: Srpska sama može organizovati izbore

Dodik: Predsjedništvo bez stava o isključivanju Rusije, glasanje u UN neprihvatljivo

Predsjedništvo BiH nije zauzelo stav o današnjoj sjednici Generalne skupštine UN o isključivanju Rusije iz Savjeta za ljudska prava, rekao je srpski član Predsjedništva Milorad Dodik dodavši da je „današnji stav ambasadora BiH pri UN Svena Alkalaja privatna odluka muslimanskog kruga iz Sarajeva“.

Mnoge zemlje su se o tome izjašnjavale, ali BiH se nije izjasnila. Tamošnji ambasador BiH Sven Alakalaj, koji to nije, svojim ličnim potezima saopštio je „stav BiH“ i tako je stavio na poziciju da BiH podržava takvu rezoluciju Generalne skupštine UN – kaže Dodik.

Dodik je istakao da to nije odluka BiH, nego privatna odluka muslimanskog kruga iz Sarajeva, Bakira Izetbegovića, Šefika Džaferovića, Željka Komšića, Bisere Turković…

Poručio je da glasanje da se Rusija izbaci iz Savjeta za ljudska prava UN nije stav Predsjedništva BiH.

-To nikada nije bilo na sjednici Predsjedništva i kao takvo nije moglo da se iznese kao stav BiH. To je kršenje Ustava i provedura i rušenje BiH – naglasio je Dodik.

Dodik je na konferenciji za novinare u Banjaluci istakao da je ovo udarac na BiH koju oni navodno brane.

-Neprihvatljivo je da bez stava Predsjedništva bilo ko glasa u UN i na to upozoravam već nekoliko puta. Time se degradira pozicija Predsjedništva BiH i ove zemlje – poručio je Dodik.

Istakao je da je pisao generalnom sekretaru UN-a.

-Pisao sam mnogima, kao i ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i ministru inostranih poslova Sergeju Lavrovu i upoznao ih sa kršenjem ovih pravila – naveo je Dodik.

Poručio je da je neprihvatljivo je da bez stava Predsjedništva bilo ko glasa na skupštini Ujedinjenih nacija.

Generalna skupština UN-a  danas glasa danas o prijedlogu Sjedinjenih Američkih Država da se Rusija suspenduje iz Savjeta UN za ljudska prava zbog izvještaja o, kako se navodi, “grubom i sistematskom kršenju ljudskih prava” sprovođenjem specijalne vojne operacije u Ukrajini, javlja Srna.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender