24. 05. 2022.
Vučić: Vojska Srbije snažnija nego ikad (FOTO)

Vučić: Vojska Srbije snažnija nego ikad (FOTO)

Vučić: Vojska Srbije snažnija nego ikad (FOTO)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Vojska Srbije danas “mnogostruko snažnija nego što je ikada bila” i da je to značajan odvraćajući faktor za sve one koji bi željeli da ugroze bezbjednost i pokušali da ugroze slobodu, mir i stabilnost građanima Srbije.

Vučić je u vojnom komplekstu “Pasuljanske livade”, gdje je večeras prisustvovao vojnoj vježbi sa bojevim gađanjem “Vatreni štit 2022”, rekao da će morati da se dalje osnaže helikopterske jedinice i istakao važnost jačanja upotrebe bespilotnih letjelica.

On je naveo da je od turskog predsjednika Redžepa Erdogana dobio obećanje da će Srbija “preko reda” dobiti mogućnost da kupi turske bespilotne letjelice “barjaktar”.

Vučić je najavio da će u utorak ili srijedu predstaviti javnosti, kako je naveo, novi ponos Vojske Srbije, nešto što će dramatično povećati njenu sposobnost, ali je odbio da otkrije o čemu je riječ.

Predsjednik Srbije je rekao da se već godinu dana pregovara sa Francuskom o nabavci 12 aviona “rafala”, kao i sa još jednom zemljom o kupovini dodatnih 12 polovnih aviona, dok je treća varijanta razgovor sa tri zemlje o nabavci lovačko-borbene avijacije.

"Vatreni štit" (Foto: TANJUG/ZORAN ZESTIC)

Vučić je istakao da je večerašnja vježba bila visokorizična jer se bojevom municijom u noćnim uslovima pucalo preko vojnika i naveo da su tenkovi pogađali bez greške.

U vojnom kompleksu “Pasuljanske livade” kod Ćuprije večeras je izvedena združena taktička vježba sa noćnim bojevim gađanjem, kojoj su prisustvovali i ministri odbrane i unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović i Aleksandar Vulin, kao i načelnik Generalštaba vojske Srbije general Milan Mojsilović.

"Vatreni štit" (Foto: TANJUG/ZORAN ZESTIC)

Učestvovalo je više od 1.000 pripadnika Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade Vojske Srbije i više od 100 sredstava savremene ratne tehnike.

Na vježbi je bilo angažovano više od 1.000 pripadnika Vojske Srbije i više od 100 ratne tehnike, između ostalog, avion MiG-29, helikopteri Mi-35 i H-145, daljinski pilotirani vazduhoplovi Ć-92A kao i artiljerijsko-raketni sistem PVO “Pancir-S1”, tenk M-84AC1, bespilotna letjelica “vrabac” i drugi.

"Vatreni štit" (Foto: TANJUG/ZORAN ZESTIC)

Prvi put je prikazano dejstvo noću novouvedenog ruskog protivoklopnog raketnog sistema “kornet-M”, koji može da uništi kompozitni čelik do 1,3 metra debljine ili armirani beton do tri i po metra na daljinama do 8.000 metara, javlja Tanjug.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender