24. 05. 2022.
Velika Britanija uvela sankcije Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović

Velika Britanija uvela sankcije Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović

Velika Britanija uvela sankcije Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović

Velika Britanija je danas saopštila da je sankcionisala člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika i predsjednicu Republike Srpske zbog, kako je opisano, pokušaja potkopavanja legitimiteta i funkcionalnosti Bosne i Hercegovine.

Sankcije Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović uključuju zabranu putovanja i zamrzavanje imovine, saopšteno je iz Vlade Velike Britanije.

“Ovo dvoje političara namjerno potkopavaju teško stečeni mir u Bosni i Hercegovini. Ohrabreni od ruskog predsjednika Vladimira Putina, njihovo nepromišljeno ponašanje prijeti stabilnosti i sigurnosti širom Zapadnog Balkana”, rekla je britanska minsitar spoljnih poslova Liz Tras u saopštenju.

Dodik o sankcijama Velike Britanije: Smiješno

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske da je Velika Britanija njemu i predsjednici Srpske Željki Cvijanović uvela sankcije.

Dodik je pročitao saopštenje Vlade Velike Britanije o uvođenju sankcija i rekao da su one “smiješne”.

“Nisam bio tamo ima deset godina”, rekao je Dodik.

Potom je pročitao ostatak saopštenja britanske Vlade i rekao:

“Možda će ovo obradovati (Igora) Crnatka”.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas u Banjaluci da Velika Britanija nikada nije imala dobre namjere prema Srbima i Republici Srpskoj, navodeći da nema imovinu u Velikoj Britaniji, niti je u ovoj zemlji boravio u posljednjih deset godina.

“Sjetite se nekadašnjeg člana PDP-a Slavka Vučurevića koji je naveo da članovi ove stranke imaju imovinu u Londonu, odnosno Velikoj Britaniji. Imovinu ja nemam, a u obrazloženju odluke mi smeta što piše bosanski Srbi”, rekao je Dodik.

On je napomenuo da se iz ovoga vidi razlika između njega i opozicije.

Dodik je poslanicima pročitao obrazloženje Velike Britanije o uvođenju sankcija njemu i predsjedniku Srpske Željki Cvijanović u kome se navodi da pokušaju “potkovavati legitimitet i Funkcionisanje BiH” i ocijenio da je o ovome možda ranije bio informisan poslanik PDP-a Igor Crnadak.

Cvijanović: Sankcije politička poruka Republici Srpskoj

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da su sankcije Velike Britanije politička poruka koja je preko nje upućena Republici Srpskoj.

– Ako je ovo način da se obračunavaju sa zvanično izabranim funkcionerima Republike Srpske, moram reći da sam u ime građana Srpske spremna i sposobna da podnosim i takve pritiske. Znam da ću štititi ustavnu poziciju Srpske, jer me više zanima šta misli naš čovjek u Republici Srpskoj, nego bilo ko drugi na pola obaviješten, a koji donose ovakve mjere – ističe Cvijanović.

(Glas Srpske, Srna)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender