17. 05. 2022.
Dodik: Informacije MUP-a uvjerljive, nikad se nisam plašio niti ću

Dodik: Informacije MUP-a uvjerljive, nikad se nisam plašio niti ću

Dodik: Informacije MUP-a uvjerljive, nikad se nisam plašio niti ću

Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik rekao je da je pred zoru obaviješten o tome da postoje informacije da je njegova bezbjednost ugrožena, ali je poručio da će nastaviti sa svojim obavezama i da se ne plaši.

 “Negdje pred zoru su me obavijestili da ima nekih informacija o ugroženoj situaciji,  informacije kojima se rukovodi MUP su uvjerljive i vjerujem im. Ja nastavljam i dalje sa svojim obavezama. Nikad se nisam plašio, niti ću”, rekao je Dodik za ATV.

Ponovio je da je Kristijan Šmit nelegitiman.

“Nelegitimnog nelegalnog čovjeka postavljaju kao visokog predstvnika koji je mimo zakona i Dejtona, on nije po meni visoki predstavnik. Oni sada pokušavaju i Rusiju da diskvalifujuju sa ovim mjerama. Mi ne smijemo pokleknuti pred ovim, ne smijemo da popustimo. Dođe čovjek koji nema nikakvu funkciju ukida neki zakon. BiH je sastavljena iz dva entiteta,  Republike Srpske i FBiH. Sve što nije po Ustavu stavljeno da stoji pod BiH, pripada entitetima”, rekao je i dodao:

“Isto tako su odlučili da imovina FBiH pripada FBiH, Brčkog Brčkom, samo Republika Srpska ne može imati svoju imovinu. Parlamentarna skupština kao u svim država u svijetu može da odlučuje o svojoj imovini i onda dođe Ustavni sud u kojem sjede tri muslimana. Zbog mog negodovanja sam doveden u ovakvu situaciju”, kazao je Dodik i osvrnuo se i na nedavne pozive na njegovo ubistvo.

“Prije mjesec dana smo imali lika koji je nudio milion dolara da ubije Dodika, što se okarakterisalo kao šala, a vidimo kako je to. Scenario je davno napravljen, Pedi Ešdaun još davno je zamislio kako će ovo da ide.  A mi nećemo odustati, ja se ne borim za iluziju, srpska nije iluzija i ja cću se uvijek boriti. Kao mene ohrabrio Putin, što je glupost, budalaštine. EU nije navikla na krizu, pa oni traže koje kriv”, rekao je srpski član Predsjedništva.

Ponovio je da neće odustati od svoje politike bez obzira šta drugi pokušali da pričaju i bez obzira na sankcije.

“Šta nas obavezuje britanska zabrana i njihov stav. Šta da mi jedan dan stavimo na svoj red situaciju u Velikoj Britaniji. Odjednom Srbi nisu problem pušaka i oružja, već samo pominjanje Srba kao Srba. Oni očekuju da mi radimo ono što oni odrede. Ne vjerujem da će ovo ikad prestati i oni će se uvijek miješati. Sankcije koje uvodu EU, tjeraju i nas da mi uvedemo sankcije Rusiji koja je naša bratska zemlja, mi ne želimo da odbacimo Rusiju kao našeg partnera”, rekao je Dodik i dodao:

“Nikad nisu tražili neku rezoluciju ni za Nijemce, ni za Amerikance niti bilo koje druge. Ljudi iz PDP-a mjesecima hodaju za njima i predstavljaju nas kao neke dikatore a ovi ih slušaju. Oni su došli do njih i bez ikakvog kriterijuma donose odluke i neće nikad prestati. To ne znači da mi treba da stanemo i odustajemo i mi to nikad nećemo uraditi. Sad će biti problem i sa ovim obezbjeđenjem”.

Dodik: Nisam problem ja, već činjenica da postoji i postojaće Republika Srpska

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da je potpuno jasno da nije problem Dodik, već što se određeni krugovi nisu pomirili da Republika Srpska postoji i postojaće.

“Sve što sam ranije govorio o Kristijanu Šmitu mislim i dalje – on je lice bez legaliteta i legitimiteta za funkciju na kojoj se predstavlja, i kao takav nije kvalifikovan da se miješa u unutrašnja pitanja BiH. I da je po Dejtonskom sporazumu predviđenim procedurama došao u BiH, a nije, to što je juče uradio predstavlja kršenje Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma”, naglasio je Dodik.

On je rekao da Šmit nameće Republici Srpskoj ono što ne bi pristao da nameću njegovoj rodnoj Bavarskoj.

“Podsjećam ga da Ustav slobodne države Bavarske nju definiše kao slobodnu i narodnu državu u kojoj odluke donose narodni predstavnici kroz Parlament. Te odluke tiču se pitanja čak i policije i spoljnih poslova, a naročito imovine. Odluka Kristijana Šmita je zato ništa drugo do nedemokratski i neevropski čin u 21. vijeku”, rekao je Dodik za Srnu.

Ono na šta nikada ne bi pristao kao građanin Bavarske, istakao je Dodik, Šmit želi nametnuti srpskom narodu i Republici Srpskoj.

“Politička kriza u BiH je velika, to niko ne spori. Ali, njeni korijeni nisu u Republici Srpskoj. Republika Srpska traži svoja prava koja hiljadu kilometara dalje najnormalnije ostvaruju građani države iz koje dolazi gospodin Šmit. Republika Srpska i srpski narod imaju svoje demokratske procedure i svoje izabrane predstavnike i niko problem u BiH neće riješiti na ovaj način”, istakao je Dodik.

On je konstatovao da je sada potpuno jasno da nije problem Dodik, već je problem što se određeni krugovi nisu pomirili da Republika Srpska postoji i postojaće.

“Ne napadaju oni Republiku Srpsku zbog Dodika, već Dodika zbog Republike Srpske. Problem je u sarajevskoj političkoj eliti koja misli da može srpskom i hrvatskom narodu nametnuti unitarnost. To je nemoguće. Ne samo zato što mi istorijom imamo pravo na naše postojanje ovde već na to demokratski ne pristajemo”, rekao je Dodik

On je konstatovao da sve dok je Zapad uz sarajevsku političku elitu ono što ostaje Republici Srpskoj jeste sloga među srpskim političkim predstavnicima i sloga među Srbima uopšte.

“Ja ću ponovo učiniti sve da okupim srpske političke predstavnike i da zajedno pošaljemo poruku da su ovakve stvari za nas neprihvatljive, osim ako Kristijan Šmit misli da ovim utiče na politička zbivanja u predizbornoj godini. Ako mu je to namjera, onda bih mu samo mogao reći da će srpski narod znati da ocijeni ko štiti njegova prava na postojanje i opstanak, na isti način kako bi to znao i njegov bavarski”, poručio je Dodik.

(Srna)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender