24. 05. 2022.
Otvoren  “Banjalučki festival cvijeća 2022”

Otvoren “Banjalučki festival cvijeća 2022”

Otvoren “Banjalučki festival cvijeća 2022”

Otvaranjem Festivala cvijeća u Parku „Petar Kočić“ započela je proljećna čarolija u našem gradu.

Park „Petar Kočić“ postao je prava cvjetna oaza, puna prekrasnog cvijeća, ukrasnih sadnica i cvjetnih aranžmana, a na ovogodišnjoj manifestaciji izložbeno-prodajnog karaktera učestvuje do sada najveći broj izlagača – njih 19, a Festival traje do nedjelje 17. aprila.

Povodom otvaranja održan je i prigodan prateći program, koji su priredile balerine Prve baletske škole i učenici Muzičke škole „Vlado Milošević“, a otvaranju je prisustvovao i gradonačelnik Draško Stanovuković, koji se zahvalio svim izlagačima koji su dali svoj doprinos ovom jedinstvenom događaju, te dodao da je otvaranjem Festivala počelo „Banjalučko proljeće“.

-Stiglo je proljeće, a naš grad se budi – Banja Luka diše punim plućima, a večeras će simbolično zasvijetliti abažuri u Gospodskoj ulici, kao simbol buđenja i početka „Banjalučkog proljeća“ – poručio je gradonačelnik Banje Luke.

On je podsjetio da se Banja Luka priprema i za sutrašnji Banjalučki karneval, na kojem se očekuje nekoliko hiljada učesnika koji će prodefilovati ulicama našeg grada, kao i da će u naredna tri mjeseca biti priređen bogat program.

-Banja Luka je grad koji pleše i grad koji je definitivno najljepši u proljeće, stoga je i naša kampanja usmjerena upravo na promociju proljeća u Banjoj Luci.

Sportski događaji, koncerti, Vaskršnji piknik, Festival uličnih zabavljača „TrotoArt“ samo su dio onog što vas očekuje u okviru ovogodišnjeg „Banjalučkog proljeća“ – rekao je Stanivuković, te dodao da ga raduje što su smještajni kapaciteti popunjeni i što se Banja Luka budi u svakom smislu.

– Gradska uprava opredijeljena je da njeguje sve ono što je lijepo, a Festival cvijeća je upravo jedna takava manifestacija. Osim što proizvođači cvijeća i dekorativnog bilja imaju priliku da izlože i prodaju nešto iz svog asortimana, ovim događajem zapravo njegujemo kulturu uređenog prostora – poručila je Sanja Mataruga – stručni saradnik koordinator za hortikulturu Odjeljenja za komunalne poslove i predsjednica Komisije za organizaciju Banjalučkog festivala cvijeća.

Ona je rekla da će kao i prethodnih godina Grad Banja Luka uskoro organizovati i akciju nagrađivanja najuređenijih dvorišta na području grada – „Biramo najuređenije“,  te dodala da je Festival dobra prilika da se naši domaćini pripreme za predstojeću akciju.

Među izlagačima je i Tatjana Savanović, djevojka koja uzgaja neobične vrste biljaka.

Ona se zahvalila Gradu Banjoj Luci na prilici da učestvuje na jednom ovakvom događaju, jer ona i njena porodica u svom domaćinstvu njeguju veliki broj biljnih vrsta i ulažu veliki trud kako bi rijetki primjerci uspjeli.

– Bavim se uzgojem biljki mesožderki, koje su zanimljive po tome što love insekte, a pored toga uzgajam i neobične vrste cvijeća poput afričkih ljubičica ali i egzotičnog bilja i zaista mi je drago što sam imala priliku da na ovom festivalu prezentujem ono u čemu zaista uživam – poručila je ova mlada djevojka, kojoj je uzgoj ovih biljaka velika strast.

U susret prazniku Lazareva subota – Vrbice biće organizovana škola aranžiranja na kojoj će se plesti tradicionalni vjenčići od pruća.

Festival je otvoren danas do 19.00 časova, u subotu, 16. aprila od 11.00 do 19.00 časova, kao i u nedjelju, 17. aprila od 11.00 do 17.00 časova, navode iz Gradske uprave.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender