17. 05. 2022.
Darku Šariću određen pritvor

Darku Šariću određen pritvor

Darku Šariću određen pritvor

Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu za organizovani kriminal, poslije saslušanja osumnjičenih D.Š, D.L, D.O, D.M, U.R donio rješenje o određivanju pritvora osumnjičenima do 30 dana.

Kako je saopštio Viši sud u Beogradu, pritvor je određen zbog postojanja okolnosti koje ukazuju da će se okrivljeni, svaki ponaosob, boravkom na slobodi “postati nedostupni pravosudnim organima, zbog postojanja okolnosti koje ukazuju da će uništiti, sakriti, izmijeniti dokaze ili tragove krivičnog djela, postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično djelo, a u skladu sa članom 211 stav 1, tačka 1, 2 i 3 Zakonika o krivičnom postupku”.

Protiv navedenog rešenja osumnjičeni i njihovi branioci imaju pravo žalbe veću u roku od tri dana od dana prijema pismenog otpravka rješenja.

Naredbom o sprovođenju istrage Tužilašva za organizovani kriminal osumnjičenima je na teret stavljeno više krivična djela.

“Osumnjičenom D.Š stavljeno je na teret izvršenje krivičnog dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela iz člana 346 stav 5 u vezi sa stavom 2 KZ, krivično delo teško ubistvo , krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, krivično delo izazivanja opšte opasnosti , krivično delo iz člana 98 Zakona o tajnosti podataka u podstrekavanju u vezi sa članom 34 KZ i krivično delo zloupotreba službenog položaja u podstrekavanju “, navedeno je u saopštenju.

Sud navodi da je osumnjičenom D.L stavljeno je na teret “izvršenje krivičnog dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela iz člana 346 stav 4 u vezi sa stavom 2 KZ, krivično delo izazivanja opšte opasnosti , krivično delo iz člana 98 Zakona o tajnosti podataka u podstrekavanju i rkivično delo zloupotreba službenog položaja u podstrekavanju”.

Takođe, osumnjičenom D.O stavljeno je na teret izvršenje krivičnog djela udruživanje radi vršenja krivičnih djela “iz člana 346 stav 4 u vezi sa stavom 2 KZ, krivično delo izazivanja opšte opasnosti”.

Sud je saopštio da je osumnjičenom D.M stavljeno je na teret “izvršenje krivičnog dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, produženo krivično delo zloupotreba službenog položaja i krivično delo iz člana 98 Zakona o tajnosti podataka”.

Navedeno je da je šumnjičenom U.R “stavljeno je na teret izvršenje krivičnog dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela iz člana 346 stav 4 u vezi sa stavom 2 KZ, krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, krivično delo izazivanja opšte opasnosti”.

Sudija za prethodni postupak je imao u vidu odredbu člana 189 stav 1 ZKP kojom je propisano da će organ postupka voditi računa da se ne primenjuje teža mera ako se ista svrha može postići blažom merom, odredbu člana 210 ZKP kojom je propisana obaveza suda da trajanje pritvora svede na najkraće neophodno vreme i da u toku celog postupka pritvor ukine čim prestanu razlozi na osnovu kojih je bio određen.

Navedeno je i da pritvor predstavlja mjeru obezbjeđenja prisustva okrivljenih u cilju nesmetanog vođenja krivičnog postupka, pa shodno navedenom nalazi da se pritvor u konkretnom slučaju po navedenim zakonskim osnovima pokazuje kao nužna i neophodna mjera za obezbjeđenje prisustva okrivljenih i za nesmetano vođenje krivičnog postupka, dok drugačiji navodi okrivljenih i njihovih branilaca, iz razloga koji su obrazloženi u prethodnim stavovima rješenja, nisu bili od uticaja na donošenje drugačije odluke, navedeno je u saopštenju Višeg suda u Beogradu, javlja Tanjug.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender