20. 05. 2022.
Održan Banjalučki karneval: Više od 1500 učesnika (FOTO)

Održan Banjalučki karneval: Više od 1500 učesnika (FOTO)

Održan Banjalučki karneval: Više od 1500 učesnika (FOTO)

Bubamare, vile, vilenjaci, princeze, balerine, klovnovi, slatke voćkice, prodefilovali su ulicama našeg grada.

U sjajnoj atmosferi, uz puno smijeha i pjesme velika karnevalska povorka od Parka „Mladen Stojanović“ stigla je do Trga Krajine, gdje je održan i centralni događaj prvog „Banjalučkog karnevala“.

Ljepota, raznolikost i šarolikost plesnih kostima, od kojih i oni inspirisani Banjom Lukom – uljepšali su ovaj jedinstveni događaj, u organizaciji Udruženja građana Centar za edukaciju za rad sa djecom i omladinom „MIS Banja Luka“ i Grada Banja Luka.

-Preko 1.500 učesnika iz cijelog regiona došlo je u naš grad na prvi Banjalučki karneval. Banja Luka se budi, raste i srećna je. Najljepša je u proljeće i srećni smo što je mnogo gostiju i turista ovdje kada započinjemo manifestaciju Banjalučko proljeće – poručio je gradonačelnik Draško Stanivuković.

Kako je kazao, uz Festival cvijeća koji je otvoren u Parku „Petar Kočić“ do sutra, uskoro će naš grad dobiti i Festival uličnih svirača, ali biti i domaćnim mnogim drugim događajima i manifestacijama.

-Želimo da Banja Luka živi punim plućima u proljeće, da bude razdragana i vesela, da imamo puno ovakvih događaja i priliku da naš grad predstavimo u najljepšem izdanju – rekao je grdaonačelnik.

Sunčica Laguza iz Udruženja građana Centar za edukaciju za rad sa djecom i omladinom „MIS Banja Luka“ kazala je da je zajedno sa Gradom organizovan ovaj prvi Karneval.

-Za ovo prvo izdanje uspjeli smo da uradimo najviše koliko smo mogli jer je riječ o velikom poslu. Karneval je značajan sa turističkog aspekta jer nam dolaze učesnici sa svih strana, a i mi ćemo ići u druge gradove i promovisati naš karneval – navela je ona i dodala da je Karneval uvršten u Kalendar turističkih manifestacija Grada Banje Luke.

Potpredsjednik Evropske asocijacije karnevalskih gradova, Josip Silov kazao je da je danas u Banjoj Luci da iznese mišljenje o Karnevalu.

– Naša asocijacija broji 39 zemalja Evrope i svijeta i nedavno je na naša vrata pokucala i Banja Luka. Došli smo ovdje da pogledamo Karneval i da damo svoje mišljenje. Već sada mogu reći Banjoj Luci da je dobrodošla u veliku porodicu karnevalskih gradova Evrope – kratko je poručio Silov.

Kraljica Čivijaškog karnevala iz Šapca, Ana Lukic izrazila je zadovoljstvo učešćem na Banjalučkom karnevalu, ističući da im je čast što su dio ovog lijepog događaja u najvećem gradu Srpske.

Među učesnicima današnjeg Karnevala bili su mališani banjalučkih vrtića, učenici osnovnih i srednjih škola, ali i brojni plesni i sportski klubovi, udruženja građana, kao i velike karnevalske grupe iz zemalja regiona.

Današnja atmosfera i svi raznobojni kostimi dokaz su da je Karneval zasigurno Banjoj Luci dao nove boje i širom otvorio vrata našeg grada turistima, jer svakako parola Grada glasi: „Ljeto je za more, zima za planinu, a proljeće za Banju Luku“.

Program „Banjalučkog proljeća“ za nedjelju, 17. april

  • 11.00 časova – pokazna vježba vatrogasaca na parking prostoru ispod tvrđave Kastel;
  • 14.00 časova – završnica Međunarodne biciklističke trke „Beograd – Banja Luka“, plato između Banskog dvora i Hrama Hrista Spasitelja.
  • između Banskog dvora i Hrama Hrista Spasitelja.

 Foto: A. Čavić

Gradska uprava

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender