17. 05. 2022.
Sukob u Ukrajini: Eksplozije kod Kijeva i Lavova

Sukob u Ukrajini: Eksplozije kod Kijeva i Lavova

Sukob u Ukrajini: Eksplozije kod Kijeva i Lavova

Pedeset drugi dan rata u Ukrajini.

Zvanicnik DNR: Ispod “Azovstalja” je podzemni grad

Ispod fabrike Azovstalj u Marijupolju postoji podzemni grad, a neke zgrade su projektovane tako da izdrže nuklearni udar, izjavio je savjetnik premijera samoproglašen Donjecke narodne republike Jan Gagin.
On je za RIA Novosti rekao da je “Azovstalj ogromna građevina, fabrika iz sovjetskog vremena i da se njena površina može meriri sa još jednim gradom, sa još jednim Marijupoljem, da ima sopstvene komunikacije, puteve i podzemlje.
Gagin je naveo da su prilikom izgradnje uzete u obzir mogućnosti kao što su bombardovanje i blokade, a da su neke zgrade čak projektovane za nuklearni udar.
Dodao je da “Azovstalj” brani hiljade ljudi sa punim arsenalom naoružanja, mnogo municije i ozbiljnim brojem oklopnih vozila.
Gagin je rekao da se operacija odvija prilično sporo, na prvi pogled, ali, da se, s druge strane, mora shvatiti da se ne može rizikovati ljudstvo.
Naveo je da se zato na teritoriji samog preduzeća stalno odvijaju artiljerijski dueli.
Marijupolj je od 7. marta pod blokadom ruskih snaga.

 Delegacija Ukrajine sa MMF-om i Svjetskom bankom u četvrtak

Ukrajinski premijer Denis Šmihal i najviši ukrajinski finansijski zvaničnici posjetiće Vašington slijedeće nedjelje tokom prolećnih sastanaka Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, saopštili su za Rojters izvori upoznati sa tim planovima.

Šmihal, ministar finansija Sergej Marčenko i guverner centralne banke Kirilo Ševčenko trebalo bi da imaju bilateralne sastanke sa finansijskim zvaničnicima iz Grupe sedam i drugih zemalja, kao i da učestvuju na okruglom stolu o Ukrajini čiji će domaćin u četvrtak biti Svjetska banka, prema ovom izvoru navodi britanska agencija.

Skup u četvratak biće prva prilika da se visoka ukrajinska delegacija lično sastane sa mnoštvom finansijskih zvaničnika iz najnaprednijih ekonomija od početka ruske invazije na Ukrajinu 24.februara.

 Kijev: Rusi jačaju pozicije kod Izjuma

Generalštab ukrajinske vojske saopštio je da ruske snage jačaju pozicije oko grada Izjuma u Harkovskoj oblasti i da se pripremaju za intenziviranje napada kod Avdejevke u Donjeckoj oblasti.

Ukrajinski generalštab je u saopštenju na Fejsbuku naveo da ruske snage nastavljaju djelimičnu blokadu Harkova i artiljerijsko granatiranje grada.

Dodaje se da u vodama Azovskog mora ruski brodovi nastavljaju blokadu luke Marijupol

 Zaharova: Nadamo se da će zdrav razum pobjediti u Moldaviji

Moskva poziva Kišinjev da se uzdrži od koraka koji nanose štetu bilateralnim odnosima, izjavila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova nakon što je Moldavija zabranila da se emituju ruski televizijski kanali.

“Parlament Moldavije usvojio je 7. aprila izmjene i dopune kodeksa audio i vizuelnih medijskih usluga. One predviđaju zabranu emitovanja programa i filmova snimljenih u zemljama koje nisu ratifikovale Evropsku konvenciju o prekograničnoj televiziji, uključujući Rusiju”, navela je Zaharova.

Prema njenim riječima, poslanici su 14. aprila usvojili amandmane na Zakon o prekršajima kojima se izriču novčane kazne ili popravni rad za upotrebu simbola “vojne agresije”, kao što su zastave i trake u boji, simboli, značke i drugo.

Među njima se našla i crno-narandžasta dvobojna Georgijevska lenta, rekla je Zaharova i dodala da se očekuje da će predsjednik Moldavije uskoro potpisati te amandmane.

Prema njenim riječima, posljednji koraci Moldavije su u suprotnosti sa izjavama njenih lidera o njihovoj posvećenosti neutralnom statusu zemlje i partnerstvu sa Rusijom.

Eksplozije i sirene u Kijevu i Lavovu

Tokom ranih jutarnjih časova mogle su se čuti eksplozije u okolini Kijeva i zapadnog grada Lavova, javljaju lokalni mediji.

Tokom jutarnje uzbune u Lavovskoj oblasti aktivirane su snage PVO, objavio je na Fejsbuku načelnik vojne administracije Lavova Maksim Kozicki. 

U većem dijelu zemlje čule su se sirene za vazdušnu opasnost. 

Za sada nema zvaničnih potvrda o eksplozijama

Zelenski: Poginulo između 2.500 i 3.000 vojnika

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je za Si-En-En da je do sada poginuli između 2.500 i 3.000 ukrajinskih vojnika.

Dodao je da je povređeno 10.000 vojnika. Izjavio je i da nije poznat broj ukrajinskih civilnih žrtava.

Zelenski je rekao da je između 19.000 i 20.000 ruskih vojnika ubijeno u sukobu, koji je sada u osmoj nedjelji, a Moskva je prošlog mjeseca saopštila da je ukupno 1.351 ruski vojnik ubijen, dok je 3.825 njih ranjeno, navodi britanska agencija Rojters uz napomenu da nije mogla nezavisno da proveri brojeve bilo koje strane.

Zelenski je poručio i da je vojna situacija na jugu i istoku zemlje “i dalje veoma teška” i pohvalio uspjehe ukrajinskih oružanih snaga.

“Uspjesi naše vojske na bojnom polju su zaista značajni, istorijski značajni. Ali još uvijek nisu dovoljni da očistimo našu zemlju od okupatora. Još ćemo ih tući”, rekao je ukrajinski predsjednik u noćašnjem video obraćanju, uz ponovljeni poziv saveznicima da pošalju teže naoružanje i uvedu međunarodni embargo na rusku naftu.

(Glas Srpske)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender