19. 05. 2022.
Povodom Dana grada: Banjalučki vatrogasci izveli pokaznu vježbu (FOTO)

Povodom Dana grada: Banjalučki vatrogasci izveli pokaznu vježbu (FOTO)

Povodom Dana grada: Banjalučki vatrogasci izveli pokaznu vježbu (FOTO)

U susret Danu grada na parkingu ispod tvrđave „Kastel“, Vatrogasno-spasilačka brigada izvela je taktičko-pokaznu vježbu „Spasavanje unesrećenih u udesu i gašenje požara automobila“, s ciljem da sugrađanima demonstriraju opremu i spremnost svojih jedinica.

Pripadnici profesionalne teritorijalno-vatrogasne brigade pokazali su sugrađanima vježbu spasavanja iz vozila i gašenja požara na otvorenom prostoru.

U prvom dijelu vježbe, vatrogasci su spašavali dvije osobe iz vozila, zatim izvlačili osobe iz automobila, obavili stabilizaciju vozila i sve druge aktivnosti nephodne do predaje povrijeđenih Službi hitne pomoći. U drugom dijelu, prisutni sugrađani mogli su vidjeti kako izgleda gašenje zapaljenog vozila.

– Vatrogasna brigada redovno izvodi pokazne vježbe, a današnju vježbu smo posvetili Danu grada Banje Luke kako bismo našim sugrađanima demonstrirali opremu kojom raspolažemo i situacije sa kojim se susreću naše jedinice na terenu. Demonstrirali smo gašenje požara automobila na dva načina – vodom i pjenom – poručio je komandant Profesionalne teritorijalne-vatrogasne brigade Miroslav Malinić.

On je apelovao na sve sugrađane da ne pale nisko rastinje jer to može dovesti do požara većih razmjera.

Pokaznoj vježbi prisustvovala je i savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti Milada Šukalo, koja je kazala da je ovo tradicionalna vježba priređena povodom Dana grada u okviru „Banjalučkog proljeća“, istakavši da ovaj događaj svake godine posjeti veliki broj mališana.

– Banjalučki vatrogasci danas su pokazali svoju opremljenost i spremnost da u svakom trenutku mogu da odgovore izazovu koji imaju pred sobom. Apelujem na sve sugrađane da tokom proljećnog perioda vode računa kako ne bi izazvali požare, jer naši vatrogasci zaista imaju pune ruke posla – istakla je savjetnica gradonačelnika.

Ona je podsjetila da je ove godine raspisan konkurs za prijem pripravnika u Vatrogasnu brigadu, s ciljem podmlađivanja vatrogasnih jedinica

Oduševljenje i aplauzi Banjalučana, koji su prisustvovali pokaznoj vježbi – potvrdili su da je spremnost banjalučkih vatrogasaca da djeluju u ovakvim slučajevima na visokom nivou, navode iz Gradske uprave.

Šestogodišnjni dječak Aleksej rekao je da mu se jako dopala vježba, te da kad poraste želi biti vatrogasac.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender