22. 05. 2022.
Putin: Strategija ekonomskog blickriga Zapada je propala

Putin: Strategija ekonomskog blickriga Zapada je propala

Putin: Strategija ekonomskog blickriga Zapada je propala

Glavni negativni faktor za rusku ekonomiju je pritisak Zapada uz pomoć sankcija, ali je Rusija taj pritisak izdržala.

 Pokušaj Zapada da uz pomoć sankcija izazove kolaps ruskog bankarskog sistema i nestašicu robe nije uspeo, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin.

„Računali su na to da će brzo oslabiti finansijsko-ekonomsku situaciju u našoj zemlji, da će izazvati paniku na tržištu, kolaps bankarskog sistema, masovnu nestašicu robe u prodavnicama. Ipak, sada već mogu sa sigurnošću da kažem, takva politika protiv Rusije je propala“, rekao je Putin na savjetovanju o socijalno-ekonomskim pitanjima.

Ruski lider je naglasio da „strategija ekonomskog blickriga nije uspjela“.

„I ne samo to, sankcije su pogodile i one koji su ih uveli, ako uzmemo u obzir rast inflacije i nezaposlenosti, pogoršanje ekonomske dinamike u SAD i evropskim zemljama, pad životnog standarda Evropljana, devalvaciju njihove štednje. Rusija je, kao što sam već rekao, izdržala taj pritisak bez presjedana. Situacija se stabilizuje“, rekao je Putin.

Prema njegovim riječima, posle kratke pometnje na tržištu, potražnja u Ruskoj Federaciji se normalizovala.

„Kada je riječ o potrošačkom tržištu, nakon izvjesne pometnje u potražnji za određenim vidovima robe, a to se u ovakvim situacijama stalno dešava, potražnja na malo se normalizovala“, rekao je Vladimir Putin.

Potrebno ubrzati prelazak na plaćanje rubljama

Ruski predsjednik je istakao da je potrebno ubrzati prelazak na rublje i nacionalne valute zemalja-partnera u spoljnoj trgovini.

„Ograničenja koja su neprijateljske zemlje uvele protiv Rusije uticale su na mogućnosti domaćeg biznisa. Otežana je logistika uvoza i izvoza, stvorene su prepreke u obračunavanju isplata. Neophodno je pomoći preduzetnicima da riješe te probleme, uključujući ubrazvanje prelaska spoljne trgovine na račune u rubljama i nacionalnim valutama zemalja koje su naši pouzdani poslovni partneri“, rekao je Putin i dodao da u novim uslovima ruska ekonomija treba da napreduje mnogo bržim tempom.

On je zatražio od Centralne banke i Vlade Rusije da objave mjere koje će sprečiti pogoršanje položaja ruskih kompanija i preduzeća, kao i cjelokupnog stanovništva Rusije.

„Potrebno je, očigledno, stalno pratiti situaciju u ekonomiji, na tržištu rada i opipavati puls, preduzimati pravovremene mere radi stabilnog i pouzdanog rada biznisa i preduzetnika. Centralna banka i Vlada Rusije to sve vreme uspješno rade“, zaključio je Putin, prenosi Sputnik, javlja Glas Srpske.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender