19. 05. 2022.
Kondukter dobio otkaz zato što je izdao 5.000 kazni

Kondukter dobio otkaz zato što je izdao 5.000 kazni

Kondukter dobio otkaz zato što je izdao 5.000 kazni

Francesco Bonnano je italijanski kondukter u vozu koji je otpušten s posla, jer je navodno neopravdano izdao nekoliko hiljada kazni. Vrhovni sud je odlučio da otkaz nije zakonit.

Ovaj 61-godišnjak je bio optužen da je “terorisao” putnike time što je u nekoliko godina izdao rekordno veliki broj kazni. To se desilo dok je kontrolisao karte na željezničkim linijama kompanije Trenitalia u sjevernim dijelovima zemlje.

Trenitalia je 2017. zaprimila žalbe putnika da ih je kondukter kaznama koštao 10.000 eura, a za koje su u željezničkoj kompaniji ocijenili da su neopravdane. Bonamo, koji živi u blizini Venecije, je kažnjavao putnike zbog toga što nisu imali kartu ili zbog toga što su imali karte koje nisu validne.

Nakon otkaza žalio se pred sudom. Vrhovni sud je odlučio da je otkaz neopravdan te da ga kompanija mora vratiti na posao. Sud ga je opisao kao kondukterom koji je radio s “neobičnim žarom” i koji je bio “nefleksibilan” prema putnicima. Zaključeno je da je “izuzetno pedantno” radio posao i da nije stekao nikakvu ličnu korist.

Bonanno, koji je kondukter 38 godina, je u intervjuu za list Corriere della Sera negirao da su kazne neopravdane te potvrdio da je izdao rekordnih 5.000 kazni. Poručio da je na poslu potrebna strogost i napomenuo da je njegov posao da osigura da svi koji putuju imaju validnu kartu, prenose agencije.

“Nisam autoritaran ili nasilnik, putnici me vole”, dodaje.

Njegov advokat Lucio Spampatti je izjavio da nikada nije čuo da je neko dobio otkaz zbog toga što je previše radio. Slučaj je nazvao paradoksalnim te je ukazao da je kompanija izdatim kaznama zaradila 200.000 eura, prenosi Guardian.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender