20. 05. 2022.
Brnabić: Prioritet sigurna snabdjevenost domaćeg stanovništva

Brnabić: Prioritet sigurna snabdjevenost domaćeg stanovništva

Brnabić: Prioritet sigurna snabdjevenost domaćeg stanovništva

Premijerka Srbije Ana Brnabić istakla je na sastanku sa predstavnicima Udruženja “Žita Srbije” da je prioritet da snabdjevenost domaćeg stanovništva svim neophodnim namirnicama ostane sigurna i da će u skladu sa tim biti dopuštan ograničen izvoz svih sirovina.

Na sastanku o izvozu žitarica i uljarica iz Srbije, kojem je prisustvovao i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, predstavnici Udruženja “Žita Srbije” pozdravili su odluku Vlade da na prošlonedjeljnoj sjednici odobri ograničen izvoz pšenice, kukuruza, brašna i rafinisanog suncokretovog ulja.

Oni su istakli da su najveći izazovi sa kojima se u ovom periodu susreću logističke prirode, te da je prioritet da administracija kvota bude što jednostavnija kako bi izvoz bio što efikasniji, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Svi sagovornici saglasili su se da je održavanje ovih sastanaka izuzetno važno kako bi se pratila kretanja na tržištu i shodno tome kvote za izvoz bile korigovane po potrebi.

Prijave za izvoz za maj traju do četvrtka i svi zahtjevi podnose se elektronskim putem.

Po zahtjevu je moguće tražiti odobrenje za izvoz maksimalno 20 odsto odobrenih količina po grupi proizvoda na mjesečnom nivou.

U slučaju da izvoznici ne izvezu ili prekorače odobrene količine, narednog mjeseca neće moći da podnesu zahtjev za izvoz, javlja Srna.

Zahtjevi za naredne mjesece podnosiće se od 20. do 25. dana tekućeg mjeseca.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender