29. 05. 2022.

Mnogi prešli na mast: Cijene ulja u Srpskoj na istorijskom maksimumu, i dalje rastu

Cijene ulja u marketima u Srpskoj i dalje rastu, a litar, trenutno, u prosjeku košta šest KM, što je rekord do sada.

Cijena ove osnovne životne namirnice pojedinih proizvođača ide i do skoro 6,25, pa čak i 6,6, KM koliko, inače, košta ono najskuplje ulje koje su građani i ranije zaobilazili u širokom luku.

U svakom slučaju, u nekoliko marketa u Banjaluci koje smo obišli, nema ulja jeftinijeg od 5,62 KM.

Prije dvije sedmice, litar je u prosjeku koštao 4,8 KM, što znači da je u međuvremenu, kad se gleda prosjek, ova namirnica poskupila za čak 25 odsto.

A riječ je o proizvodu na čija su poskupljenja građani posebno osjetljivi, jer se radi o namirnici koju redovno moraju da kupuju. Mnogi su, zbog čestih poskupljenja ulja unazad dva mjeseca, svu hranu koju mogu, počeli da kuvaju na masti.

 Međutim, mnoga jela se ne mogu praviti sa mašću, a kupovina ulja postala je prava noćna mora. Van pameti je da je litar premašio šest KM, a riječ je o količini koju domaćica, ako redovno kuva, potroši za tili tren. Da se razumijemo, ova namirnica nikad nije bila bogzna kako jeftina, ali su sadašnje cijene nenormalnon visoke. A kako je krenulo, biće ono i skuplje, a građani ga sve željniji – kaže Vidosava S. iz Banjaluke za Srpskainfo.

Podsjetimo, u prvoj sedmici marta, odnosno prije nego što je i Srpsku zahvatio talas poskupljenja uslovljen potresima na relaciji Rusija-Ukrajina, litra ulja je u prosjeku koštao 3,5 KM, što je gotovo duplo jeftinije nego sada.

FOTO: SRPSKAINFO
Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender